Szúnyogirtás Debrecenben

Harminc hajdú-bihari településen irtják a szúnyogokat a következő napokban

Helyi hírek

Az elmúlt hetek bőséges csapadéka kedvezett a szúnyoglárvák fejlődésének, így a katasztrófavédelem országosan elkezdte a kémiai (meleg vérű állatokra nem, ám az összes többire ártalmas) szúnyoggyérítést.

A tájékoztatás szerint július 7-én, kedden – ha nem szól közbe az időjárás –  Debrecenben, Egyeken, Tiszacsegén és Újszentmargitán irtják a szúnyogokat. Július 8-án, szerdán Hajdúszoboszló, Balmazújváros, Hortobágy és Nagyhegyes kerül sorra.

A csütörtöki program: Berettyóújfalu, Hajdúszoboszló, Csökmő, Darvas, Esztár, Gáborján, Hencida, Kismarja, Komádi, Körösszakál, Körösszegapáti, Magyarhomorog, Pocsaj, Szentpéterszeg és Újiráz; míg pénteken Bakonszegen, Balmazújvárosban, Folyáson, Görbeházán, Hajdúböszörményben, Hajdúnánáson, Polgáron, Tiszagyulaházán és Zsákán lesz szúnyogirtás.

Szúnyogirtás Debrecenben
Kémiai hidegködképzéses technológiával végeznek szúnyoggyérítést egy autóval Debrecenben 2020. július 4-én este. Az időjárás függvényében a szúnyoggyérítést végző gépjárművek este kilenc és hajnali három óra között járják a városi utcákat. MTI/Czeglédi Zsolt

A szakemberek a szúnyoglárvák elleni védekezés során kezelik az ártereket, ahová légi és földi úton juttatják ki a biológiai irtószert, valamint a granulátumot. Ez a kezelési mód csökkenti a szúnyogok utánpótlását, de a jelentős szúnyogártalom kezeléséhez nem elegendő. A lakott területeken már a kifejlett szúnyogok ellen védekeznek, gépjárműre rögzített meleg ködös vagy ULV berendezésekkel. Előbbi módszert a növényzettel jobban fedett területeken, kisebb forgalmú falvakban alkalmazzák a szakemberek. A meleg ködös technológia rövid időre korlátozza a látási viszonyokat, zavarhatja a közlekedést, ezért a nagyobb forgalmú területeken, kiemelt nyaralóhelyeken a kevésbé zavaró ULV eljárást kell előnyben részesíteni. A szúnyogok folyamatos utánpótlása, továbbá a településen kívüli, kezeletlen területekről való betelepülésük miatt a legtöbb helyen több kezelésre lesz szükség a szúnyogártalom csökkentéséhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.