Természettudományi Múzeum Debrecen

Debreceni kutatók egy csoportja sem támogatja a Természettudományi Múzeum elköltöztetését

Helyi hírek

Válaszoltak a debreceni kutatók arra a nyílt levélre, amit június közepén intéztek hozzájuk és a város polgáraihoz a Természettudományi Múzeum költözésével kapcsolatban. A peticiok.com-on elérhető levélben azt üzenik:

mi, jelen levél aláírói, csatlakozva az MTA Elnökségének, az MTA Földtudományok Osztályának és az MTA Biológiai Tudományok Osztályának korábbi állásfoglalásához, nem támogatjuk a MTM elköltöztetését jelenlegi épületéből és Budapestről!

Azt is írják, hogy “a döntést nem mi kezdeményeztük, nem támogatjuk és sem nyerteseinek, sem “kedvezményezetteinek” nem tekintjük magunkat”.

A debreceni polgárokhoz fordult 34 hazai tudós a természettudományi múzeum költözésének ügyében

Úgy gondolják, a debreceni kutatóknak címezni így a nyílt levelet nem szerencsés, mert egy politikai döntés miatti hamis feltételezések alapján, további feszültséget teremt a tudományos társadalmon belül. A költözésnek semmi köze a lokálpatriotizmusukhoz, haladó gondolkodásukhoz és a nyílt levélben is hamisnak tekintett város-vidék kisebbrendűségi érzéshez.

Ebben a kérdésben elsősorban kutatók vagyunk, és csak másodsorban debreceniek. Nem gondoljuk azt sem, hogy a debreceni kutatók kisebb arányban elleneznék a múzeum költöztetését, mint bármely más kutató az országban

– szögezték le a petíciót aláíró debreceni kutatók.