Engedély nélkül gyűjtötte hajdúnánási otthonában a régi háborús fegyvereket és lőszereket

Helyi hírek

Tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzést a Hajdúböszörményi Járásbíróság annak a hajdúnánási férfinak az ügyében, akit különösen érdekelt a történelem, valamint a háborús fegyverek, ezért évek óta a nyíregyházi piacon, valamint több ismeretlen személytől fegyvereket vásárolt azért, hogy azt otthonában tartsa.

Büntetővégzésével a bíróság lőfegyverrel visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek a büntetlen előéletű vádlottat, ezért őt 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztett. A bíróság a férfitól lefoglalt puskát, valamint több mint 500 darab töltényt, továbbá 4 darab lövedéket és 48 darab csappantyút elkobozta.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a Hajdúnánási Rendőrkapitányság nyomozói 2019. december 11-én házkutatást tartottak a vádlott hajdúnánási otthonában. A rendőri akció során a lakásban puskát és többszáz lőszert, tárakat, puskához való zárszerkezeteket, csappantyúkat és más hasonló tárgyakat találtak és foglaltak le az egyenruhások, amelyek tartására a vádlott engedéllyel nem rendelkezett.

A 2020. április 28-án meghozott büntetővégzés ellen nincs helye fellebbezésnek, de a kézbesítésétől számított 8 napon belül tárgyalás tartását lehetett volna kérni. A döntést az ügyészség, valamint a vádlott és védője is tudomásul vette, így az 2020. június 8-án jogerőre emelkedett.