50 munkahelyet létesít egy svájci cég Debrecenben

Helyi hírek

Elhelyezték a svájci Sensirion első, anyaországon kívüli európai gyártóüzemének alapkövét kedden Debrecenben.

Papp László, Debrecen polgármestere hatalmas elismerésnek nevezte, hogy az elektronikai ipar egyik vezető svájci vállalata a cívisvárost választotta befektetés helyszínéül.

A polgármester utalt a Debrecen 2030 város- és gazdaságfejlesztési stratégiára, amelynek kiemelt területe az oktatásfejlesztés, hogy megfelelő színvonalú, magasan képzett szakemberekkel láthassák el a városba települő cégeket.

Jelezte: a Debreceni Egyetemmel külön stratégiát alakítottak ki a műszaki képzésre, s az onnan kikerülő mérnökökre számíthat a magas hozzáadott értékű termékeket előállító Sensirion.

A svájci cég megjelenése Debrecenben jót tesz a munkaerőpiacnak is, erősíti a versenyt a mérnöki munka területén

– fűzte hozzá a polgármester.

Patrick Good, a Sensirion karbantartási és infrastrukturális igazgatója ismertette, hogy a vállalat különféle érzékelőket, szenzorokat, mikroszenzorokat gyárt, amelyek megtalálhatóak nem csak a világ autóinak egyharmadában, hanem különféle orvosi műszerekben, lélegeztető gépekben és számos már mérőműszerben.

Az igazgató azt mondta, hosszú távra terveznek Debrecenben, a beruházás első fázisában 50 embernek adnak munkát, de öt év alatt 250-re szándékoznak emelni a foglalkoztatottak számát. Kis méretben indulnak, de esély van rá, hogy nagyon naggyá nőjenek Debrecenben – hangoztatta.

Patrick Good elmondta azt is: számos potenciális helyszín közül választották Debrecent,

a város mellett a szakképzett munkaerő, a gazdasági ökoszisztéma, a Debreceni Egyetem jelenléte és a magas színvonalú szakképző intézmények megléte döntött.

Ábrahám László, a Sensirion Hungary Kft. ügyvezető igazgatója szemléletes példával igazolta milyen hozzáadott értéket képviselő termékek készülnek majd az üzemben: egy körülbelül egy tonnát nyomó prémium személygépkocsi ára 30-80 ezer dollár között van, míg egy tonna szensor értéke 1,5 millió dollár. Hozzátette: a fejlődés záloga, hogy a Sensirion árbevételének 24 százalékát kutatás-fejlesztésre fordítja.

Herdon István, az üzemnek otthont adó Határ úti ipari parkot működtető Xanga csoport vezérigazgatója jelezte: 3,5 milliárd forintos beruházással építik fel az új üzemet. Az ötezer négyzetméteres csarnokot készen jövő év májusában adják át a bérlő Sensirion Hungary Kft.-nek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.