Papp László köszönetet mondott a debrecenieknek

Helyi hírek

Június 12-én Papp László, Debrecen polgármestere és Koroknai Edit, a Modem igazgatója mondtak köszönetet azoknak, akik a koronavírus veszélyhelyzet idején önkéntes alapon varrták a textilmaszkokat a debrecenieknek.
“Debrecen élő jelmondata az Együtt vagyunk Debrecen. Különösen a veszélyhelyzet időszakában tapasztalhattuk meg, hogy milyen az összefogás ereje a városban: mindenki azonnal megtalálta, hogy mi az, amivel segíteni tudta a koronavírus elleni védekezésben. A több mint 200 önkéntes együttesen több mint 40 ezer textilmaszkot gyártott, ezeket a maszkokat juttattuk el a legveszélyeztetettebb korú debrecenieknek. Óriási segítség volt ez – különösen abban az időszakban, amikor mindenki igyekezett maszkokkal üzletelni és a város ezzel a segítséggel megtehette azt, hogy a saját kapacitásait felhasználva nem vásárolta, hanem előállította ezeket a többször használatos textilmaszkokat.” – emelte ki Papp László polgármester.

Varrjunk maszkot összefogással! címmel példaértékű, széles körű együttműködésen alapuló kezdeményezés valósult meg az elmúlt hetek, hónapok során Debrecenben. Március közepétől mintegy két hónap alatt önkéntesek, kulturális intézmények-, gazdasági társaságok-, egyesületek-, civil szervezetek-, sőt óvodák és bölcsődék dolgozói több mint 40 ezer többször használható, mostható tesxtilmaszkot gyártottak a debrecenieknek.

Meg akartak verni egy biztonsági őrt Debrecenben, mert nem viselt arcmaszkot

A koronavírus veszélyhelyzet kihirdetését követően elképesztő gyorsasággal – 8 nap alatt – a Modem munkatársai megszervezték azt az összefogást, amely nélkül a járvány megfékezése Debrecenben nehezebb lett volna. Ezzel az összefogással az önkéntesek a járvány megfékezésében óriási segítséget nyújtottak a városi egészségügyi- és szociális intézményeknek, valamint a debreceni polgároknak.

https://www.facebook.com/drpappl/videos/575507723373594/

Koroknai Edit kiemelte, hogy az elmúlt három hónapban rövid léptékben gondolkodhattunk: tegnap, ma és holnap. Tegnap megkezdtük a mát és figyeltük, hogy mit hozhat a holnap. A debreceni kulturális élet szereplői és a Modem egészen jól átvészelte ezt az időszakot: mindenki megpróbálta szakmai tevékenységét áthelyezni az online térbe és emellett nagyon gyorsan reagáltunk a koronavírus veszélyhelyzet miatti kihívásokra.

A veszélyhelyzet idején a város kulturális intézményei – MODEM, Vojtina Bábszínház, Csokonai Színház, Deutsches Kulturforum –, valamint a Debreceni Szakképzési Centrum, a városi bölcsődék és óvodák dolgozói összességében heti 10 ezer darab többször használható, mosható textilmaszkot gyártottak. A segítők köre a hetek folyamán folyamatosan bővült kilépve Debrecen közigazgatási területéről: a kezdeményezéshez csatlakoztak a komádi óvoda munkatársai és a berettyóújfalusi Bihari Népművészeti Egyesület tagjai is. Az Agóra Tudományos Élményközpont pedig 3D-s nyomtatóival arcpajzsokat állított elő.

Maszk és távolságtartás nélkül osztogatott csomagokat Hajdúböszörményben a fideszes képviselő – majd az óvintézkedések fontosságáról Facebookozott

A debreceni vállalkozások most is kivették a részüket a segítségnyújtásban: pénzbeli támogatással, vagy a textilmaszkok gyártásához szükséges alapanyaggal támogatta az összefogást. vagy természetben támogatta a projektet, amely egyedülálló összefogást eredményezett a városban. Egy mosoda vállalta a maszkok tisztítását, vasalását, egy debreceni nyomdától pedig több száz új kartondobozt kaptak a szervezők, melyben szállítani tudták az elkészült maszkokat. Közel egymillió forint gyűlt össze a felajánlásokból, melyet a maszkok varrásához szükséges alapanyag beszerzésére fordítottak.

Jelentős feladatot vállalt a debreceni önkormányzat is annak érdekében, hogy a járványhelyzet aktuális alakulásának függvényében ellássa intézményeit (idősotthonokat, háziorvosokat, fogorvosokat, a hajléktalanszállót és egyéb intézményeket), cégeit, valamint a járvány elleni védekezésben résztvevőket a szükséges védőfelszerelésekkel és fertőtlenítő szerekkel. Minden debreceni érettségiző diákot is ellátott egyszer használatos szájmaszkkal. Ezen kívül 45.000 darab többször használható, mosható textilmaszkot juttatott el a város az önkormányzati képviselőkön keresztül a legveszélyeztetettebb helyzetben lévő, nyugdíjas korú lakosság számára is.

Összességében elmondható, hogy Debrecen polgárai nagyon jól vizsgáztak a járvány elleni védekezés során, amely csak összefogással és a felajánlásokkal együtt sikerülhetett.