100 ezer arcmaszkot kapott a debreceni önkormányzat

Helyi hírek

A Rotary Club Debrecen 100.000 darab egyszer használatos szájmaszkot adományozott a város önkormányzatának 14,8 millió forint értékben. Az adományt Széles Diána alpolgármester vette át Soós Csaba Zoltántól, a Rotary Club Debrecen elnökétől és Markocsány Zoltántól, a klub titkárától 2020. június 11-én.A Rotary Clubok a szakmájukban is elismert segítőkész emberek barátságára alapozva tevékenykednek, szolgálnak másokat. Különös figyelemmel segítik a rászorultakat, a hátrányos helyzetűeket. A debreceni klubot az elődök 1928-ban alapították, majd annak kényszerű megszűnését követően 1993-ban került sor az újraalapítására.

A debreceni csoport a külföldi társklubok és a nemzetközi Rotary-szervezet anyagi támogatását is élvezve a kezdetektől kiemelten segítette a mozgássérülteket (például speciális autóbusz beszerzésével, a Tóth Árpád Gimnázium új épületének olyan kialakításával, mely a mozgássérültek iskolalátogatását is lehetővé teszi), a hátrányos helyzetű fiatalok oktatását, foglalkoztatását. A klub nagy figyelmet fordít a tehetséges fiatalok támogatására is. Díjak és ösztöndíjak alapításával, juttatásával motiválja, segíti őket. Minden évben több középiskolás számára teremti meg az egy év időtartamú külföldi tanulás lehetőségét. Debrecenben is fogadnak külföldi fiatalokat, akiknek az itteni oktatásban való részételét a klub biztosítja, megismerteti őket nyelvünkkel, kultúránkkal. A debreceni klub nagy figyelmet  fordít a helyi értékek megőrzésére, gyarapítására. Jelenleg is folyik egy, a belváros építményeit ábrázoló, a Kossuth térre szánt dombormű felállításának előkészítése.

Ebben a nehéz időszakban is megmutatkozott a Rotary Club Debrecen megnyilvánulásaiban, hogy a „Szolgálat mindenek felett” jelmondat a klubtagok számára nem csupán egy jól hangzó szlogen, de cselekedeteik valóban meghatározó mozgatórugója.

Természetes, hogy a Rotary a közösség szolgálatát felvállaló tagjai maguk is keresik a lehetőségeket, hogyan segíthetnek a jelenlegi járvány elleni küzdelemben. A debreceni klub ennek jegyében az elmúlt hetekben az Országos Mentőszolgálat debreceni állomásának, majd Kenézy-kórház infektológiai osztályának adott át légfertőtlenítéshez használható ózongenerátorokat, valamint jelentősebb mennyiségű szájmaszkot. Most azért Debrecen önkormányzatának adományozzák ezt a 100.000 darab egyszer használatos szájmaszkot, mert ez olyan mennyiég, melynek hatékony felhasználásáról a Gondoskodó város gondolat jegyében az önkormányzat tud igazán dönteni – mondta el az átadási eseményen Soós Csaba Zoltán, a Rotary Club Debrecen elnöke. Örülnének annak, ha Debrecen polgárait ez az adomány is hozzásegítené a felelősségteljes magatartás tanúsításához a járvány terjedésének megakadályozása érdekében.

Jelentős feladatot vállalt a debreceni önkormányzat is annak érdekében, hogy a járványhelyzet aktuális alakulásának függvényében ellássa intézményeit (idősotthonokat, háziorvosokat, fogorvosokat, a hajléktalanszállót és egyéb intézményeket), cégeit, valamint a járvány elleni védekezésben résztvevőket a szükséges védőfelszerelésekkel és fertőtlenítő szerekkel. Minden debreceni érettségiző diákot is ellátott egyszer használatos szájmaszkkal. Ezen kívül 45.000 darab többször használható, mosható textilmaszkot juttatott el a város az önkormányzati képviselőkön keresztül a legveszélyeztetettebb helyzetben lévő, nyugdíjas korú lakosság számára is – mondta el Széles Diána alpolgármester, aki – bár az utóbbi időben lassan kezdünk visszatérni a járványt megelőző időszakot jellemző hétköznapokhoz –, arra hívta fel a figyelmet, hogy

mindenki következetesen tartsa be a kormány által előírt helyeken a kötelező szájmaszk-viselést, hiszen ez utóbbi a még mindig szükséges védekezésnek az egyik legegyszerűbb módja.

Maszk és távolságtartás nélkül osztogatott csomagokat Hajdúböszörményben a fideszes képviselő – majd az óvintézkedések fontosságáról Facebookozott

Az alpolgármester megköszönte a Rotary Club Debrecen eddigi közösségi tevékenységét, valamint jelentős értékű, nem csak a városnak, hanem az elmúlt hetekben a mentőszolgálatnak és a Kenézy-kórháznak juttatott adományát is. A most átadott maszkokat jól lehet majd használni a még szükséges védekezés időszakában a város lakosságának védelme érdekében.  Szintén megköszönte a város kulturális intézményei – MODEM, Vojtina Bábszínház, Csokonai Színház –, valamint a bölcsődék és óvodák dolgozóinak, hogy ők is gyártották a textilmaszkokat heti 10 ezer darabos mennyiségben, valamint az Agóra Tudományos Élményközpontnak, hogy 3D-s nyomtatóival arcpajzsokat állított elő.

Összességében elmondható, hogy Debrecen polgárai nagyon jól vizsgáztak a járvány elleni védekezés során, amely csak összefogással és a felajánlásokkal együtt sikerülhetett.

Fotók: Miskolczi János