Pénzszerzési céllal tartotta fogva a sértetteket a két nyírábrányi nő

Helyi hírek

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség minősített emberrablás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat azok ellen a nők ellen, akik a sértettek bizalmába férkőzve őket a nyírábrányi lakásukba invitálták, majd onnan csak azt követően akarták őket elengedni, ha pénzt adnak nekik.

A vádlottak közeli hozzátartozók, anya és lánya. A bűncselekmény elkövetését megelőző időszakban mindkét vádlott rendkívül nehéz anyagi helyzetben volt, rendszeres jövedelemmel, munkahellyel nem rendelkeztek. A fiatalabb vádlott Debrecenben vállalt alkalmi munkát és az ideiglenes szálláshelyén ismerkedett meg a férfi sértettel.

2019. augusztus 13-án az anya meglátogatta a Debrecenben tartózkodó lányát, ahol ő is megismerkedett az egyedülálló, beteg, életvitelében támogatásra szoruló sértettel, akinek rögtön felajánlotta, hogy költözzön hozzájuk Nyírábrányba. A sértett férfi ebbe beleegyezett, azonban azt megelőzően az idősebb vádlott magához vette a férfi kézitáskáját, amelyben a személyes okmányai, valamint a bankkártyája volt és lányával együtt közölték a sértettel, hogy azokat addig nem adják neki vissza, amíg a nyugdíját fel nem tudják venni. A sértett azonban vonakodott megadni a bankkártyájához tartozó azonosító kódot, ezért a fiatalabb vádlott őt kétszer pofon ütötte. Ezzel a vádlottak a sértett ellenállását megtörték és bankkártyája felhasználásával 144.000,- Ft-ot vettek fel a számlájáról. Ezt követően a vádlottak a sértett férfival együtt Nyírábrányba utaztak, ahol a sértettet 2019. szeptember 6. napjáig egy nyárikonyhában bezárva tartották, miközben többször bántalmazták. A sértettnek 2019. szeptember 6-án, a reggeli órákban sikerült a nyárikonyha ablakán kimásznia, majd a település polgármesteri hivatalába ment és segítséget kért.

A vádlottak lakóhelyén történt rendőri intézkedés során a sértett nevére kiállított okiratokat és bankkártyát megtalálták, lefoglalták, majd azokat kiadták a sértettnek.

Augusztus 13-át követően a vádlottak pénzszerzés érdekében egy nőismerősüket is a nyírábrányi lakásukba csaltak. Néhány nap után az idősebb vádlott elkérte a sértettől a személyes okmányait és a bankkártyáját. A nő bízott a vádlottakban, ezért megadta nekik a bankkártyájához tartozó azonosító kódot is. Másnap az idősebb vádlott azzal gyanúsította meg a sértett nőt, hogy ellopott tőlük 25.000,- Ft-ot, majd megfenyegette, hogy addig nem fogja elengedni a házból, ameddig a pénzt vissza nem adja. Az fiatalabbik vádlott ezt követően rátámadt a sértett nőre és egy vascsővel testszerte ütlegelte, majd a későbbiekben egy bőr nadrágszíjjal ütötte az asszonyt és követelte tőle a pénzt. Ugyanezen a napon az esti órákban a fiatalabb vádlott a sértettet a nyárikonyhába vitte és egy műanyag pohárból forró vizet locsolt a sértett combjára, majd egy seprűnyéllel ütlegelte, azonban ekkor már a vádlottak 500.000,- Ft-ot követeltek tőle.

A sértettnek végül 2019. szeptember 11-én sikerült kimenekülnie a házból és a településen élőktől kért segítséget. A vádlottak bántalmazása, illetve a forró vízzel történt leöntés következtében a sértett nőnek 8 napon túl gyógyuló égési, illetve 8 napon belül gyógyuló zúzódásos és hámhorzsolásos sérülései keletkeztek. A nyomozó hatóság az eljárás során a vádlottak lakóhelyén lefoglalta a sértett nő személyes okmányait és bankkártyáját, majd azokat kiadta neki.

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség a bűnügyi felügyelet hatálya alatt álló idősebb és a letartóztatásban lévő fiatalabb vádlott ellen társtettesként, felfegyverkezve elkövetett emberrablás bűntette, emberrablás bűntette, súlyos testi sértés bűntette és okirattal visszaélés vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Törvényszéken. A vádiratban mindkét vádlott vonatkozásában halmazati büntetésként fegyház büntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.