Ötágú körforgalom épül a Mikepércsi úton

Helyi hírek

Ötágú körforgalom épül a 47-es számú főúton, a hosszúpályi leágazásnál. A beruházás után nemcsak a biztonságos közlekedés feltételei javulnak, de könnyebb lesz megközelíteni a Déli Gazdasági Övezet északi részét is – mondta tájékoztatóján Papp László, Debrecen polgármestere.

Debrecen déli városrészének megközelíthetősége jelentősen javult az elmúlt években. A közútfejlesztése első eleme a 481-es út megépítése volt 2017-ben, amely összekötötte a 47-es főutat a tovább épülő M35-ös autópályával. A bekötő út tehermentesítette a városba bevezető Mikepércsi utat.

A folyamat második eleme a 2019 őszén elkészült osztályozós csomópont volt a Déli Gazdasági Övezetben felépült KRONES-gyár és az E.On transzformátor állomás mellett. A 430 millió forintos beruházásban külön kanyarodó sávokat és kerékpárutat alakítottak ki. 

Most folytatódik a 47-es számú főút átépítése. A Debreceni Déli Gazdasági Övezet északi területének megközelíthetősége érdekében a 47. főút és 4808. jelű út háromágú csomópontja ötágú turbó körforgalommá épül át – jelentette be a polgármester.

A beruházás során a meglévő három csomóponti ágba bekötik a Déli Ipari Park megközelítését szolgáló nyugati ágat, valamint lehetővé teszik az észak-keleti ipari övezet megközelítését is. 

A 2×2 sávos turbó körforgalom építésével kapcsolatosan a meglévő közművezetékek kiváltására, a csapadékvíz-elvezető rendszer átépítésére és a közvilágítási oszlopok áthelyezésére kerül sor. 

A tervezett körpálya geometriáját követve a 47. sz. főút keleti oldalában haladó kerékpárút átépül, valamint a csomópontban átvezetésre kerül. A 4808-as, Hosszúpályi településhez vezető út csomóponti ágba történő bevezetése az út tengelyének északi irányba történő eltolásával valósul meg. A fő- és mellékágakon a forgalmi irányok elválasztására holland típusú középsziget, a haladósávok fizikai elválasztására gömbsüveg-sor került betervezésre.

Az ötágú körforgalom terveit a debreceni önkormányzat rendelte meg, amely alapján a kivitelezést a Magyar Közút NZrt megbízásából a nyertes Zemplénkő Kft végzi el. A körforgalom építési költsége: bruttó 1 107 427 097 Ft, amelyből a debreceni önkormányzat által biztosított TOP (EU-s) forrás: bruttó 536 096 000 Ft, míg a Magyar Közút bruttó 571 331 097 forintot finanszíroz. 

A munkaterületet 2020. május 27-én adták át a kivitelezőnek. A várható befejezési határidő 2020. december 23. Ezt követően kerül sor a műszaki átadás lezárására.

Forgalomkorlátozás a munkavégzés menetéhez igazodva több ütemben fog megvalósulni. A csomópont átépítése teljes útlezárással nem jár. A felújítás ideje alatt sebességkorlátozásra, előzési tilalomra és félpályás szakaszos útlezárásra, valamint jelzőlámpás forgalomirányításra lehet számítani – mondta Szoták Zoltán, a Magyar Közút NZrt megyei igazgatója.

Annak érdekében, hogy elkerüljék a nagyobb torlódást, a Mikepércs felől érkezőknek érdemes a 481-es bekötő utat és az autópályát választani. Erre táblákkal hívják fel az autósok figyelmét. 

A felújítási munka zavartalan és gyors lebonyolításához kérjük a közlekedők türelmét és megértését.