Elkészült egy kondipark, még öt debreceni helyszínen építenek hasonlót

Helyi hírek

Új kondipark várja a sportolni vágyókat a Liget téren. A 176 négyzetméteres, 25 sporteszközt felvonultató pályát Papp László polgármester, Szilágyi Edina, a városrész önkormányzati, valamint Tasó László, a városrész országgyűlési képviselője adta át csütörtökön.

A Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Program keretében immár a harmadik kondipark készült el Debrecenben. A Veres Péter kert és az Arany János park után most a Liget téren is lehetősége nyílik a környéken élőknek a sportolásra.

A 176 négyzetméteres sportpark területét gumiburkolattal látták el a könnyebb használhatóság, a minimális karbantartási igény, a hosszú élettartam, valamint az esetlegesen bekövetkező esések csillapításának érdekében.

A pályán 16 típusú eszközből összesen 25 darabot telepítettek. A befoglaló téglalapon belül egymástól elkülönülve, az eséstávolságokat figyelembe véve összesen 6 elemcsoportot építettek ki. Ezen elemcsoportok az alábbi eszközöket tartalmazzák:

 • függeszkedő, húzódzkodó,
 • fellépő egység,
 • fekvőtámasz egység, 
 • függeszkedő,
 • tolódzkodó,
 • korlát, bordásfal, has-, valamint hátizom-erősítő eszközök.

A sporteszközök egyenként és a sportpark egésze is az EN 16630:2015 szabványnak megfelelően került kialakításra.

A beruházás a Liget téren 16 millió forintba került, amelyet a BMSK Zrt. finanszírozott az országos program keretében.

Az idei évben a Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Program és a BMSK Zrt.-vel való együttműködés keretében további 5 helyszínen épülhet sportpark Debrecenben:

 • Nagysándor-telep – Furulya u. 2. szám alatti ingatlan;
 • Hatvan utcai kert – Bartók Béla u. 76. szám alatti ingatlan;
 • Erzsébet utcai közpark – Erzsébet-Ispotály utca közpark;
 • Kandia utcai játszótér – Kandia utca és a Klaipeda utca közötti játszótér;
 • Debrecen-Józsa – a Gönczy Pál utcai sportcentrum ingatlanán.

Ezen sportpályák telepítése a Liget térihez hasonlóan a BMSK Zrt. finanszírozásában, egyenként 16 millió forintból, összességében tehát 80 millió forintból történik meg. A debreceni önkormányzat a területet, valamint a sportpályák fenntartását biztosítja.

A Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Programon túl Debrecen önkormányzata saját forrásból is létesít kondiparkokat. Ilyen volt a Széna téren épült pálya és előkészítés alatt áll a Mikepércsi út 61. szám közelében is egy pálya kialakítása. Ezen felül létesültek kondiparkok a Zöld város program keretében a Dobozikertben, a Sestakertben és a Vénkertben is.

Az új kondipark után a következő hetekben indul el a Cívis Lokális Lehetőségek Debrecen Program keretében a Liget tér átfogó megújítása. 

A program keretében bébijátszóteret alakítanak ki játszóvárral, csúszdával és rugós játékokkal, egy rendezvényteret színpaddal, valamint gyalogossétányt, emellett kihelyeznek padokat, hulladéktárolókat és korszerűsítik a zöldterületeket. A „Miénk itt a tér” című uniós program teljes költségvetése 23 millió forint – jelentette be a tájékoztatón Papp László polgármester.

Összességében elmondható, hogy ebben az évben a Liget tér teljes egészében megújul, hogy egészséges és tiszta környezetben tudják eltölteni szabadidejüket a csapókertiek.

Fotó: Miskolczi János

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.