Lopott személyes adatokkal rendeltek mobiltelefonokat Püspökladányban

Helyi hírek

Püspökladányi Járási Ügyészség csalás vétsége és más bűncselekmények miatt emelt vádat a vádlottakkal szemben, akik közül az egyik a szolgáltató megtévesztésével rendelt eladás céljából telefonokat, de a készülékeket átvevő másik vádlott azokat hamarabb értékesítette.

A vádlottak Püspökladányban, egymás szomszédságában élnek. Az idősebb vádlott és férje otthonában lakott 2018 áprilisától novemberéig egy gondnokság alatt álló nő is. Mivel a házaspár szerény anyagi körülmények között élt, az asszony elhatározta, úgy jut pénzhez, hogy a náluk lakó nő személyes adataival mobiltelefonokat vásárol és a megküldött készülékeket eladja.

Az előfizetői szerződések megkötéséhez az idősebb vádlott átadta a náluk lakó nő személyes adatait a szomszédasszonyának azért, hogy annak testvére segítsen interneten keresztül elküldeni a megrendelést. Szomszédjával elhitette, hogy a rendelések a náluk lakó nő tudtával történnek. A megtévesztett asszony testvére 2018 szeptemberében interneten keresztül két előfizetői szerződést kötött, a telefonok kiszállítási helyeként pedig a testvére lakóhelyét jelölte meg.

A két mobiltelefont és a SIM kártyákat tartalmazó csomagot az idősebb vádlott szomszédjának élettársa, a fiatalabb vádlott vette át. Mivel a szomszédban élő idősebb vádlott nem tartózkodott otthon, a fiatalabb vádlott az átvett küldeményt felbontotta. Amikor meglátta az értékes készülékeket, elhatározta, hogy azokat eladja. Néhány nappal később Debrecenbe utazott és a telefonokat egy ismeretlen személynek értékesítette.

A megrendelésre megbízást adó idősebb vádlott a náluk lakó nő személyes adatait engedély nélkül használta fel, ezzel jelentős érdeksérelmet okozott, mivel a nő nevére kerültek az összesen közel 130.000 forint értékű készülékek és a felhalmozott közel 40.000 forint számlatartozás. Az idősebb vádlott a cselekményével a telefontársaságnak, mint sértettnek összesen közel 170.000 forint kárt okozott, ami nem térült meg. A sértett képviselője az eljárás során polgári jogi igényt terjesztett elő.

A Püspökladányi Járási Ügyészség az idősebb vádlottal szemben kisebb kárt okozó csalás vétsége és személyes adattal visszaélés vétsége, a fiatalabb vádlott vonatkozásában kisebb értékre elkövetett sikkasztás vétsége miatt emelt vádat a Püspökladányi Járásbíróságon. A büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban a járási ügyészség arra tett indítványt, hogy a járásbíróság tárgyalás lefolytatása nélkül, az iratok tartalma alapján a vádlottakkal szemben közérdekű munka, illetve pénzbüntetést szabjon ki, továbbá a sértett által előterjesztett polgári jogi igényt érdemben bírálja el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.