41 polgármester tiltakozik az önkormányzatok kivéreztetése ellen, egy hajdú-bihari is aláírta

Helyi hírek

Közös nyilatkozatban tiltakoznak ellenzéki és független polgármesterek az ellen, hogy a kormány fontos bevételi forrásoktól fosztja meg az önkormányzatokat. Többek között Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, Botka László szegedi, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi, Péterffy Attila pécsi, Mirkóczki Ádám egri polgármester és a 14 budapesti kerület vezetője is szerepel a névsorban, Hajdú-Bihar megyéből Hegedűs Péter, Balmazújváros polgármestere írta alá a nyilatkozatot.

„Mindannyian tudjuk: a koronavírus-járványt és a nyomában fellépő társadalmi-gazdasági válságot csak nemzeti összefogással tudjuk legyőzni. Az önkormányzatok eddig fontos részesei voltak ennek az összefogásnak. Erejüket megfeszítve látták el a védekezésben rájuk hárult feladatokat – érdemi központi segítség nélkül” – írják a közös nyilatkozatukban a településvezetők.

Majd így folytatják:

„Úgy tűnik azonban, hogy a kormány szerint a védekezésben nincs szükség az önkormányzatokra. Sőt, egyáltalán nincs szükség rájuk. Otthagyja őket a frontvonalon küzdeni, és nemhogy utánpótlást nem ad, azt az eszközt is elveszi, amivel eddig felvették a harcot. Növekvő feladataik ellenére támogatás helyett elvonásokat kapnak. A kormány a demokratikus kontrollt is kiiktató rendkívüli felhatalmazását az önkormányzatok kivéreztetésére használja. Pedig a közelgő gazdasági és szociális válság minden bizonnyal nagyobb arányban fogja megtépázni az önkormányzatok bevételeit, mint a kormányét.”

A tiltakozó polgármesterek szerint a már bejelentett forráselvonások az önkormányzati rendszer válságkezelő képességét súlyosan gyengítik. Pont olyan időben, amikor a járvány megfékezéséhez és a társadalmi-gazdasági újrakezdéshez talán minden korábbinál nagyobb szükség lenne a polgárok által közvetlenül választott, hozzájuk legközelebb lévő intézményekre.

A nyilatkozat azzal zárul, hogy együttműködést kérnek a kormánytól és felszólítják, hogy vonja vissza az eddigi megszorító intézkedéseket, valamint a gazdasági és szociális válságkezelés lépéseiről haladéktalanul kezdjen egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel.

A nyilatkozathoz bárki csatlakozhat, aki egyetért annak megállapításaival, és a polgármesterek követeléseivel.

Szabad városok polgármestereinek nyilatkozataMindannyian tudjuk: a koronavírus-járványt és a nyomában fellépő…

Közzétette: Karácsony Gergely – 2020. április 7., kedd

A képen Botka László, Szeged polgármestere (MTI/Ujvári Sándor)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük