Több dolgozó is elkapta a koronavírust a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikáján

Helyi hírek Ország
Koronavírus

A SE Neurológiai Klinikájának több alkalmazottja is megfertőződött az új típusú koronavírussal – értesült a Qubit.

A portál informátora szerint az érintettek között van az első magyarországi fertőzöttek egyikének a tanára is, aki szintén a klinikán dolgozott.

Az alkalmazott azt is állította a Qubitnak, hogy két osztályt be is kellett zárni a klinikán, viszont a még bejáró dolgozókat csak március 25-én kezdték el módszeresen tesztelni. Ezt viszont a Semmelweis Egyetem cáfolta:

A Semmelweis Egyetem cáfolja a qubit.hu 2020. április 2-ai cikkének több állítását is, amelyeket névtelen forrásra hivatkozva közölt az újságíró. A portál cikkében szereplő információkkal ellentétben nem igaz, hogy csak március 25-én kezdték tesztelni a Neurológiai Klinika munkatársait. Valótlan a cikk azon állítása is, miszerint két osztályt be kellett zárni a Klinikán. Ahogy a lapnak 2020. április 1-jén 10.55-kor küldött hivatalos válaszunkban is szerepel: a klinika munkatársai nem oktatták azokat az iráni gyógyszerészhallgatókat, akiknek március elején elsők között lett pozitív a koronavírus tesztje.

Az egyetem rektorának utasítására több lépcsőben a klinika valamennyi munkatársánál elvégezték a vizsgálatot, így még a betegség korai szakaszában tudtak azonosítani néhány fertőzöttet, március 26. óta nem tudunk újabb megbetegedésről.

A Semmelweis Egyetem minden helyzetben törekszik a hiteles és gyors tájékoztatásra, ahogy azt jelen esetben is megtettük. A jelenlegi járványügyi helyzetben különösen etikátlannak és szakmailag nem megengedhetőnek tartjuk a pánikkeltő és ellenőrizetlen információk megjelentetését

– olvasható az egyetem közleményében.

A Qubit élt a viszontválasz lehetőségével, ezt írták:

A Qubit szerkesztősége határozottan visszautasítja az egyetem utalását az etikátlanságra, a szakmaiatlanságra és a pánikkeltésre, ami ellen lapunk eddig is és ezután is minden lehetséges eszközzel küzd. A rendelkezésünkre álló, ellenőrzött forrásból származó információkat azután közöltük, hogy az egyetem válasza, amelyet teljes terjedelmében közöltünk, és amely érdemben nem cáfolta értesüléseinket, megérkezett.