Vádat emeltek a téglási boltos nőt összeverő és kirabló fiatalok ellen

Helyi hírek

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt emelt vádat két férfi ellen, akik a hajnali órákban behatoltak a sértett házába, őt megverték és megrugdosták, majd több mint 700 ezer forintot loptak el tőle.

A fiatalkorú vádlott 2018 decemberében a Tégláson élő bátyjánál tartózkodott. Ott élt életvitelszerűen bátyja élettársának nevelt lánya is, aki az interneten keresztül ismerkedett meg az olasz állampolgárságú férfival, aki azért tartózkodott Tégláson, hogy az ünnepeket a nő társaságában töltse. Az ünnepek után az olasz férfi haza akart utazni, azonban repülőjegyre nem volt pénze, ezért az ő ötlete nyomán megállapodtak a fiatalkorú vádlottal, hogy bűnös úton szereznek pénzt.

Olasz férfi és hadházi tizenéves vert meg és rabolt ki egy téglási boltost

A vádlottak 2018. december 27-én a késő éjszakai órákban Tégláson egy édességboltba akartak bejutni, feszítővassal felfeszítették az üzlet ajtaját, azonban ekkor a riasztóberendezés megszólalt, ezért elmenekültek a helyszínről. Ezután rövid idő elteltével a településen egy büféhez mentek, annak a kiszolgáló ablakát betörve bejutottak az épületbe és onnan készpénzt, valamint mobiltelefont loptak.

Mivel a megszerzett pénz repülőjegyre nem volt elegendő, a vádlottak 2018. december 31-én hajnali 2:00 óra körüli időben behatoltak a sértett téglási házába. A vádlottak a ház külső lépcsőjén feljutottak az első emeletre, ekkor az udvaron a kutyák ugatni kezdtek, amire a sértett felébredt. Az asszony felkapcsolta a villanyt és a bejárati ajtóhoz ment. Miután kinyitotta, az oda érkező vádlottak rátámadtak, visszalökték a házba és mindketten testszerte nagy erővel ököllel megütötték és megrúgták. Az asszony a bántalmazás következtében a földre esett, a kezét és a szemét bekötötték és pénzt követeltek tőle.

A bántalmazott és megfélemlített sértett közölte a vádlottakkal, hol találják meg a pénzét. A vádlottak elloptak tőle 700.000,- Ft-ot és egy mobiltelefont, majd eltávoztak a helyszínről.

A sértett a vádlottak kitartó bántalmazása következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy meg kellett műteni.

A lopással okozott kárból 119.000,- Ft készpénz és a mobiltelefon lefoglalásával és kiadásával térült meg.

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség a letartóztatásban lévő vádlottak ellen társtettesként, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Debreceni Törvényszéken. A vádiratban a fiatalkorú vádlott vonatkozásában fiatalkorúak börtönbüntetése, a felnőttkorú vádlott esetében fegyház-büntetés és mindkettőjük vonatkozásában közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a törvényszék a vádlottakkal szemben rendeljen el vagyonelkobzást. A főügyészség indítványozta továbbá, hogy a bűncselekmény elkövetéséhez használt feszítővasat a törvényszék kobozza el.