Lámakanca született a debreceni állatkertben

Helyi hírek

A debreceni állatkert lámái a jelek szerint remekül érzik magukat a Nagyerdő fái alatt, hiszen a tavaly született két tarka csikó után újabb egészséges utód jött a világra február 17-én. A testvéreihez hasonlóan fekete-fehér kis kanca életvidám, kifogástalan étvággyal bír, és a sok pihenés mellett természetesen játszani is nagyon szeret. Születésével immár nyolc egyedet számlál az intézmény lámacsapata.</span

A vadon élő guanakóból (Lama guanicoe) háziasított láma (Lama glama) a legnagyobb termetű dél-amerikai teveféle. Eredetileg az Andokban élő őslakosság tartotta, mára pedig a kontinens keleti részén, továbbá Észak-Amerikában, Európában és Ausztráliában is elterjedt haszonállat – csaknem 70 százalékuk azonban továbbra is Bolíviában található. Húsuk, tejük és gyapjuk egyaránt kelendő, emellett eredeti élőhelyükön a mai napig teherhordásra is használják őket.

Érdekesség, hogy éber természetük, robusztus termetük és éles hangjuk miatt az Egyesült Államokban juhok, kecskék vagy baromfik őrzőjeként is alkalmaznak lámákat, rendszerint a jószágokra ártalmatlan fiatal nőstényeket. A megfelelő környezetben nevelkedett láma barátságos és kíváncsi, a közhiedelemmel ellentétben pedig szinte kizárólag fajtársait köpi le, és őket is főként dominanciaharcok során – a Debreceni Állatkert békés csapatától így nincs miért tartaniuk a látogatóknak.