Megszületett Debrecen 2020-as költségvetése, íme a részletek

Gazdaság Helyi hírek

Fejlődés, stabilitás, biztonság: ez a hármasság jellemzi az új költségvetést – mondta Papp László polgármester a költségvetés főbb számait bemutató sajtótájékoztatón, 2020. február 6-án.

A 2020-as év az előző esztendő beruházási folyamatait viszi tovább azzal a szemlélettel, hogy a nagyjelentőségű városi beruházások, többek között ipari park fejlesztések, strandfürdő, vagy színházfejlesztések mellett – a horizontális fejlesztéspolitikának megfelelően – a városközpont, a lakótelepek, a kertségek egyaránt jelentős fejlesztési forrásokat kapnak. Kiemelt terület továbbá az előző évekhez hasonlóan a közlekedésfejlesztés, amely programnak része a városi utak mellett az állami úthálózat fejlesztése is, valamint a kulturális beruházások.

A költségvetés tervezésénél kiemelt szempont volt, hogy az önkormányzat és szervezetei számára biztosítva legyen a feladatellátáshoz szükséges forrás, továbbá biztosított legyen a polgármesteri hivatal, valamint az önkormányzat valamennyi szervezeti egységénél a lehetőségekhez mért bérfejlesztést. A teljes önkormányzati rendszerben több mint 5000-en dolgoznak. Emellett pedig a városüzemeltetési feladatokat és az új hangsúlyoknak megfelelő zöldterület fenntartást is összességében emelt összeggel, ez utóbbit mintegy fél milliárd forint többlettel finanszírozza a büdzsé tavalyhoz képest.

A város gazdasági ereje az elmúlt években sokat fejlődött, jó döntés volt a gazdaságfejlesztést a középpontba állítani. 2014-hez viszonyítva 2019-ben 60 %-kal nagyobb adóbevétellel, 20,4 Mrd forinttal zártuk az évet. Ez teszi lehetővé azt, hogy a kiadási oldalról nagymértékben determinált 2020-as költségvetést a főösszegéhez viszonyítva minimális hitelfelvétellel lehessen teljesíteni. 

Az önkormányzat költségvetési gazdálkodását 2020. évben több, nagyobb kiadással járó feladat is determinálja:

  • az elmúlt évek során a jelentős minimálbér-emelkedéssel együtt járó bértömeg tervezése teljes intézményi szinten (személyi kiadások és járulékok együttesen) 14,6 Mrd Ft összegben került megtervezésre. 2020-ban önkormányzati rendszerszinten, azaz a Holdinggal együtt 1,7 Mrd forint bértömeg növekedéssel kalkulálunk.
  • az intézményi közétkeztetéshez a város 1,32 Mrd Ft állami támogatás kap, de közel 600 millió Ft saját forrás biztosítását igényli a feladat ellátása, ami így összességében 2 Mrd Ft kiadást jelent.
  • a Debreceni Közlekedési Vállalat Zrt. részére fizetendő 2,4 Mrd Ft indokolt, bevételekkel nem fedezett költségeinek megtérítéseire, valamint az állami támogatást kiegészítő 150 millió forintos önkormányzati önrész és 16 millió Ft kisgyermekes bérletkedvezményből eredő bevételkiesés megtérítésének összege;
  • a városüzemeltetési és zöldterületi kiadásokra összesen 5,2 Mrd Ft került betervezésre, amelyet elsősorban a közterületek, zöldterületek fenntartására, parkfenntartásra fordít a város szintén saját erőből;
  • a Modern Városok Program (MVP), valamint a TOP-os projektek és az Északnyugati Gazdasági Övezettel együtt számított beruházási főösszege kb. 80 Mrd Ft. Az MVP és TOP projektekhez kapcsolódó önerő biztosítás és a teljes mértékben saját forrásból megvalósuló fejlesztések együttes összege ezen belül 7,6 Mrd Ft. Ezen felül további 4,5 Mrd Ft levonható ÁFA-t kell megelőlegezni az eredeti előirányzat szintjén;
  • a Gazdaságfejlesztési Alap 2020. évi keretösszegének biztosítása is 450 millió Ft összegben.

 

Debrecen 2020. évi költségvetésének főbb számai

megnevezés összeg (2020) 
Mérlegfőösszeg 160.9 Mrd Ft
Helyi adóbevételek 20.7 Mrd Ft
  • vagyoni típusú adó
2.9 Mrd Ft
  • iparűzési adó
17.7 Mrd Ft
  • idegenforgalmi adó
160 millió Ft
Városüzemeltetési kiadások 3.1 Mrd Ft
Zöldterületi kiadások 2.1 Mrd Ft
Beruházási főösszeg 78.2 Mrd Ft
  • beruházási hitel 
2.5 Mrd Ft
Kertségi Fejlesztési Program főösszege 5.3 Mrd Ft
Ágazatok
  • kulturális ágazat
6.2 Mrd Ft
  • szociális ágazat
2.78 Mrd Ft
  • sportcélok
1.15 Mrd Ft

 

Kultúra

A kultúra területe 2020-ban is kiemelt jelentőségű, hiszen a területhez kapcsolódó intézmények és non profit szervezetek ebben az évben 6,2 Mrd Ft-ból gazdálkodnak. Ehhez az összeghez Debrecen városa 3 Mrd Ft, az állam pedig 1,6 Mrd Ft támogatást biztosít a többi az intézmények saját bevétele. Emellett pedig 2020-ban indul a két színház, a Csokonai és a Latinovits fejlesztése.

Szociális terület

A szociális ágazat működési költségvetési kerete: 2,78 Mrd Ft. Ez az összeg tartalmazza az intézmények működéséhez szükséges források és az ellátások folyósításához szükséges fedezetet.

Ezen túlmenően azonban jelentős fejlesztéseket tervezünk a szociális intézmények infrastruktúrájára vonatkozóan is. A VSZSZ több telephelyének felújítása, az idősek háza felújításának folytatása és a Thomas Mann utcai Nyugdíjas ház fejlesztése is része a beruházási programnak.

 

Beruházások

A beruházási főösszeg idén 78,2 milliárd forint, amely biztosítja a folyamatos fejlődést.

Városközpont – 7,2 milliárd Ft

A legjelentősebb fejlesztés a kiskörút harmadik ütemének elindítása lesz a Hatva utca és a Mester utca közötti szakaszon, de jelentős változást hoz a Dósa nádor tér átépítése, valamint a Déri teret és a Vármegyeháza utca környékét érintő zöld város program, amely kiegészül a Petőfi tér és a Bem tér korszerűsítésével is.

Lakótelepek – 7,25 milliárd Ft

A lakótelepi zöldterületek fejlesztése folytatódik ebben az évben is a Sestakertben, a Sóházban, az Újkertben, a Tócóskertben, a Tócóvölgyben. Emellett számos óvoda, bölcsőde és iskola újul meg a lakótelepeken.

Kertségi fejlesztési program – 5,3 milliárd Ft

Megkezdődik a júliatelepi utak megépítésére, a nagysándortelepi csatornázási és útépítési programra, de folytatódik a közvilágítási program és a Nagycsere-Haláp ivóvízhálózat kiépítése. Lakossági kezdeményezésre induló útépítésre 750 millió forintot fordítunk idén.

Közlekedésfejlesztés – 7,6 milliárd Ft

A városi utak korszerűsítése mellett elindul a kerékpárút-hálózat bővítése nyugati irányban Kismacs felé, keleti irányban pedig a Biczó István kert felé. Jelentős az állami utakat érintő fejlesztések is tervben vannak, többek között a Hadházi-Nyíl utca-Bem tér-Füredi út csomópontjának átalakítása, a Csigekert-Szabó Lőrinc kereszteződés kapacitásának növelése.

Oktatás – 5,5 milliárd Ft

Folytatódik a 17 óvodát érintő korszerűsítési program olyan óvodákkal, mint Görgey utcai óvoda, de elindul a Bocskai István Általános Iskola és a Dózsa György Általános Iskola energetikai felújítása is

Kultúra – 10,2 milliárd Ft

Ebben az évben elkezdődhet a Csokonai Színház felújítása és a Latinovits Színház befejezése, valamint jut forrás a Vojtina Bábszínház fejlesztési terveire is.

Debrecen Megyei Jogú Város 2020. évi költségvetéséről február 13-i ülésén dönt a városi közgyűlés.