Vietnámi mohabéka

Igaz ritkaság: vietnámi mohabéka kelt ki a debreceni állatkertben

Helyi hírek

Egyedülálló tenyésztési sikerről adott hírt szerdán a debreceni állatkert: ebihalként fejlődik a vietnámi mohabékák szaporulata.

Nagy Gergely Sándor, az intézmény vezetője szerdán az MTI-vel közölte: tavaly júniusban három vietnámi mohabéka érkezett a debreceni állatkertbe, bő fél év elteltével a gondozók három petét fedeztek fel viváriumukban.

Közülük egy termékenynek bizonyult, és immár ebihalként fejlődik a kulisszák mögött. A pár centiméteres állat szépen cseperedik, és remélhetőleg néhány hónap múlva végtagokat is növeszt, majd végül csatlakozik társaihoz a pálmaházban – tette hozzá.

A vietnámi mohabékák emberi gondozásban igen nehezen szaporíthatók – közölte az igazgató.
A vietnámi mohabéka (Theloderma corticale) a Vietnám és Laosz északi, illetve Kína velük szomszédos részén fekvő esőerdőkben őshonos. Félvízi fajként barlangokban és sziklahasadékokban él. Bőre – mintázatának és apró kitüremkedéseinek köszönhetően – mohos kőfelületre emlékeztet, így az állat könnyedén beleolvad környezetébe.

Mivel vadon élő populációi fogyatkozóban vannak az élőhelypusztulás és az illegális befogások miatt, a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján – közölte Nagy Gergely Sándor.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.