Tűzifát osztottak a debreceni rászorulóknak

Helyi hírek

Elkezdődött a téli tűzifaosztás Debrecenben. A rászorulók háztartásonként 5-5 mázsa tüzelőt kapnak, amelyet a Dehusz munkatársai felaprítva szállítanak ki a jogosultaknak – jelentette be Papp Viktor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője és Türk László önkormányzati képviselő 2020. január 20-án a Dehusz Galamb utcai telephelyén.

Debrecen gondoskodó város, a rászorulóknak a kötelező önkormányzati támogatások mellett minden évben nyújt természetbeni ellátást is. A téli időszak közeledtével a városi beruházások során kitermelt faanyagot a Dehusz Nonprofit Kft Galamb utcai telehelyére szállították.

– Az összegyűjtött faanyagból egy jelentős mennyiséget, 125 tonnát a szociálisan rászorulóknak ad át a debreceni önkormányzat – fogalmazott a Fidesz-KDNP frakcióvezetője, Papp Viktor.

Az egyéni választókerületi képviselők és a szociális osztály javaslata alapján 2020. január 20-tól 2020. január 31-ig 250 rászoruló részére 5-5 mázsa aprított tűzifa kerül kiosztásra.

– Ezzel az 5 mázsa tűzifával szeretnénk hozzájárulni azoknak a debrecenieknek a téli fűtési költségeihez, akik nehezebb körülmények között élnek – mondta a sajtótájékoztatón Türk László önkormányzati képviselő.  

A támogatásokhoz biztosított tűzifa a Dehusz Nonprofit Kft-hez beérkező faanyag, amelyet az ott dolgozó közfoglalkoztatottak tüzelésre alkalmas méretűre aprítanak fel. A rászoruló családokhoz a Dehusz Nonprofit Kft. szállítja ki a fát.


Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

További két módon segíti még a debreceni önkormányzat tűzifával a rászorulókat. 2016 óta lehetőség van arra, hogy a jogosultsággal rendelkező kérelmezők a lakásfenntartási támogatást természetbeni támogatásként tűzifában kapják. A jogosult részére egy év időtartamra összesen 15 mázsa tűzifát igényelhetnek. (Ez a támogatás kérelemre állapítható meg, amelyet a Szociális Osztályon lehet benyújtani. A jogosultsági feltételek vizsgálata hatósági eljárás keretében történik.)

Krízishelyzetben lévő rászorulók pedig – a rendőrség, a családsegítők, a mezőőri szolgálat vagy az önkormányzati képviselők javaslatára – ebben az évben is kaphatnak 5-5 mázsa tűzifát. 2020. január hónapban 28 krízishelyzetben lévő kapott segítséget.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.