Megúszhatja a bíróságot a csaló, aki át akart verni egy polgári autószerelőt

Helyi hírek

A gyanúsított a tehergépkocsijának megjavítására 2019. augusztus 27-én megbízást adott egy polgári székhelyű gazdasági társaságnak. A munka elvégzését követően a gyanúsított két ismeretlen társával személygépkocsival megjelent a sértett cég telephelyén, ahol a sértett képviselője bemutatta a javításról készült, 744.110,- Ft összeget tartalmazó számlát, melyet a férfi látszólag elfogadott.

Röviddel ezt követően a gyanúsított közölte a sértett képviselőjével, hogy a fizetés előtt szeretné a járművet kipróbálni. A cég alkalmazottja ebbe belegyezett és ezután az egyik ismeretlen férfi elhajtott a megjavított tehergépkocsival. Kis idő múlva a gyanúsított valótlanul azt közölte az alkalmazottal, hogy a frissen megjavított jármű Polgár és Görbeháza között meghibásodott, ezért elmegy és megnézi. A sértett képviselője is menni akart a gyanúsítottal együtt, azonban a férfi őt nem várta meg, személygépkocsival elhagyta a telephelyet.

A gyanúsított szándéka a sértett képviselőjének megtévesztése útján a javítási költség megfizetése alóli kibúvásra irányult.

A gyanúsított cselekményével nagyobb kárt okozó csalás bűntettét valósította meg, amely 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A férfi az eljárás során a terhére rótt bűncselekmény elkövetését teljes mértékben beismerte, kinyilvánította a jóvátételre, az általa okozott kár megfizetésére irányuló szándékát. A közvetítői eljárásra utaláshoz a sértetti képviselő is hozzájárult.

Tekintettel arra, hogy az eljárás közvetítői eljárásra történő utalásának törvényi feltételei fennállnak és a bűncselekménnyel okozott kár jóvátétele várható, a Hajdúböszörményi Járási Ügyészség határozatával a férfi ellen indult büntetőeljárást 6 hónap időtartamra felfüggesztette és az ügyet közvetítői eljárásra utalta.

Amennyiben a közvetítői eljárás eredménnyel zárul, az illetékes járási ügyészség a gyanúsított ellen indult eljárást meg fogja szüntetni.