A hanukai gyertyát is meggyújtották Debrecenben

Helyi hírek

A nyolc napig tartó hanuka utolsó napjának kezdetén, 2019. december 29-én este Debrecenben gyújtották meg az ünnepi gyertyatartó lángjait az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) által rendezett esemény keretében.

A Bajcsy-Zsilinszky utca Piac utcai torkolatánál felállított színpadnál egybegyűlteket az EMIH nevében Köves Slomó, a hitközség vezető rabbija köszöntötte. Szavai szerint hanuka minden napján a gyertyagyújtás alkalom arra, hogy tanuljunk valamit a fény különlegességéről. Miért is ünnep ez az időszak? Azért, mert kétezer évvel ezelőtt a zsidó makkabeus szabadságharcosok kis serege túlerőt legyőzve volt képes kivívni a zsidó nép szabadságát. De nem csak győzelmet arattak, henem megtisztították a jeruzsálemi Templomot a bálványoktól és meggyújtották a lángokat. Ezek a lángok csodálatos módon nyolc napon át égtek, pedig csak egy napra elegendő olaj volt.

A fény nagyon fontos az ember életében. Egy gyertya lángja is meg tudja változtatni az életünket. Ha egy lángról meggyújtunk még egy lángot, az első láng attól nem fogy el, nem lesz kevesebb. Ez arra tanít bennünket, hogy az igazán fontos dolgok – egy jó szó, a kedvesség, egy tanítás – az életben olyan értékek, melyeket nem kell magunknál tartanunk ahhoz, hogy megmaradjanak: azokat át lehet adni másoknak is, s ezáltal nem hogy kevesebb lesz belőlük, hanem egyre több. Adjuk tovább a fényt, legyen egyre több és több – mondta Köves Slomó.

Papp László, Debrecen polgármestere örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy évről évre sokan vannak jelen a hanukai gyertyagyújtáson, s a lángot tovább lehet adni. Milyen útravalóval ruház fel bennünket a hanuka története – tette fel a kérdést. A szent olaj látszólag egy napra volt elegendő és mégis nyolc napon keresztül világított, hitet és reményt adva a szabadságban bízó zsidóságnak. A hanuka lángjai hitet és reményt adnak a debreceni zsidóságnak is a jövőt illetően. Száz évvel ezelőtt a debreceni zsidó közösség lélekszáma sokkal-sokkal nagyobb volt, mint most. Az elmúlt száz évben az emberi gonoszság rendkívüli próbatétel elé állította a magyar és a debreceni zsidóságot, s ma mindösszesen körülbelül ezer zsidó polgártársunk él Debrecenben. Tekintsünk erre a kis közösségre, mint a szent olajra, amelyről azt hitték, hogy csak egy napra lesz elegendő, de mindaddig világított, amíg meg nem érkezett a segítség. Kívánom, hogy a debreceni zsidó közösség a következő évtizedekben építkezzen, bővüljön, gyarapodjon, legyen a magyar zsidóság egyik nagyon fontos bástyája annak érdekében, hogy a következő években egyre többen tudjuk a hanukát itt ünnepelni – zárta szavait Papp László.

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke szerint nagy öröm, hogy immár sokadik alkalommal gyűlt össze a közösség Debrecenben, hogy meggyújtsák a hanukai gyertyát. Ebben a városban ennek már hagyománya van. A hagyományok megtartása ebben a közösségben nagyon fontos, hiszen a zsidóságot a nagy problémák idején is a hagyományok tartották fenn, ezt jelentette a túlélést. Mára szinte már szállóigévé vált az a mondás, hogy Debrecenben jó zsidónak lenni – de ez nem egy szlogen, hanem ez a valóság. Horovitz Tamás szerint a gyertyák fényei nem csak hanuka idején, hanem minden nap a jó utat kell, hogy mutassák. A debreceni hitközség vezetője a közelgő 2020-as esztendőre azt kívánta mindenkinek, hogy minden nap világítson egy pici láng az életünkben, és soha ne felejtsük el, hogy a jó úton haladva közösen sokat kell tennünk azért, hogy a város közössége és benne a zsidó közösség mindig megmaradjon Debrecenben.

Faigen Samuel debreceni rabbi azt a gondolatát osztotta meg az egybegyűltekkel, hogy vajon hanuka idején miért nem a hajdani győztes szabadságharcot ünnepli a zsidóság? Azért, mert az a háborús győzelem csak mintegy kétszáz évre volt hatással, aztán hódítók elpusztították a jeruzsálemi Templomot. A kis láng jelképezte rituális győzelem azonban kétezer esztendő után is érvényes, s nem csak Jeruzsálemben, de itt, Debrecenben is. Ha minden családban szerte a világon gyertyák gyúlnak, akkor az egész világ fénybe borulhat.

Ezt követően a rabbi minden jelen lévőt arra kért, hogy a mobiltelefonján kapcsolja be a fényeket, majd a hanukai gyertyatartón a hanukián a valódi lángok is sorra meggyúltak.

Köves Slomó mindezek után – az ünneplés vidám, zenés-táncos részének megkezdésekor – bejelentette, hogy a debreceni hanukai gyertyagyújtásról az izraeli The Jeruasalem Post című lap mintegy egymillió néző számára online közvetítést ad.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük