Két debreceni került fel a leggazdagabb magyarok listájára, de nyomába sem érnek egy felcsúti gázszerelőnek

Gazdaság Helyi hírek

Elkészítette a Forbes a szokásos összeállítását Magyarország 50 leggazdagabb emberéről. Az élbolyban nincs változás, vannak viszont új szereplők az első tíz helyen.

A gazdasági lap magyarországi milliárdoslistájának élén továbbra is Orbán Viktor barátja, a gázszerelőként indult Mészáros Lőrinc áll (407,7 milliárd forintos vagyonnal), őt követi az OTP-vezér Csányi Sándor (368 milliárddal), a harmadik helyre Gattyán György (244,9 milliárd forinttal) futott be.

Mészáros és Csányi személyében magyarországi dollármilliárdosokat is köszönthetünk, ugyanis az amerikai Forbes a magyar társlap mind Mészáros, mind Csányi vagyonára vonatkozó becslését auditálta, azaz mindkét vállalkozó rajta lesz a márciusi A világ milliárdosai című különszám listáján.

A leggazdagabb debreceniek

Az 50-es listán két debreceni család is helyet kapott, mindkét vállalkozás jelentősen gyarapítani tudta vagyonát az előző évben.

15. helyen található Bárány László és családja, 88,2 milliárd forintos vagyonnal.

A Bárány László tulajdonában lévő Master Good-csoport cégei óránként több mint tízezer baromfit dolgoznak fel, a legnagyobb áruház- és gyorsétterem-láncoknak szállítanak és több mint 2000 embert foglalkoztatnak. A vállalatok főleg Szabolcsban működnek, de Bárány László Debrecenben tanult és itt is él.

A cégcsoport a közelmúltban nyitott baromfifeldolgozó üzemet Vietnamban.

19. helyen áll az országos listán Szabó Miklós és családja. A víziszárnyas-tenyésztéssel és -kereskedelemmel foglalkozó Tranzit-Ker Zrt. és a Tranzit-Food Kft. alapítójának vagyonát 69 milliárd forintra becsüli a Forbes.

A cég tavaly a francia LDC-csoport többségi tulajdonába került, de a menedzsment továbbra is a 30 százalékos részesedéssel bíró Szabóékhoz tartozik.

A csirkék, libák, és kacsák tenyésztésével és feldolgozásával foglalkozó LDC-Tranzit cégcsoport idén megvásárolta a kényelmi élelmiszereket – tovább-feldolgozott, panírozott és fagyasztott termékeket – gyártó Marneváll Zrt.