Közel 500 debreceni és hajdúhadházi rászoruló gyereket vendégeltek meg pizzával

Helyi hírek

A Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete  – a nagykanizsai példát követve – tavaly úgy döntött, hogy előkarácsonyt szervez óvodásoknak, iskolásoknak.

Az egyesület beszámolója az eseményről.

Az elmúlt évben Bagaméron 50 óvodás, Debrecenben több mint kétszázan tapsoltak, nevettek, fogyasztották jóízűen a finom pizzát.

A szervezők idén is úgy gondolták, lehetőségeiket figyelembe véve igyekeznek megvendégelni mind több gyermeket. Tegnap délelőtt Hajdúhadházon 200 óvodás fogyasztotta a finomságot. Délután Debrecenben, a Hotel Aranybikában közel 300 gyermek vett részt a jótékonysági pizzapartyn.

Ahhoz, hogy több száz gyermeket vendégül láthassunk adományok összegyűjtésére volt  szükség. Ezért felhívással fordultunk minden felebarátunkhoz, hogy ki-ki tehetsége szerint anyagilag is járuljon hozzá ehhez a nemes ügyhöz. Az anyagi támogatás mellett természetesen örültünk a szaloncukornak, gyümölcsnek, üdítőnek, minden felajánlásnak.Az emberek adakozó kedve meglepett bennünket. A vártnál jóval nagyobb összeg érkezett a számlánkra.

Úgy tapasztaltuk, hogy nem az igen tehetősek nyúltak a pénztárcájukba, hanem a “kisemberek”, akik tudják értékelni, milyen érzés segíteni. A beérkezett felajánlások  többsége 1000-5000 forint közötti összeg volt. Többszöri próbálkozásunk ellenére támogatási kérésünk a megye “elitjét” nem hatotta meg. 

A kisebb jövedelműek támogatásai tették azt lehetővé, hogy Debrecen mellett Hajdúhadházon is örömet szerezhettünk óvodásoknak. Hálásan köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult a csütörtöki rendezvényekhez. A közösségi oldalunkon hamarosan nyilvánosságra hozzuk, mire költöttük az adományokat. Minden beérkezett fillérrel elszámolunk, hiszen így tisztességes. 

A csütörtök igencsak mozgalmas volt. Délelőtt Hajdúhadházon az óvodások nagyon izgatottan vártak bennünket. Saját készítésű rajzokkal kedveskedtek, s alig várták, hogy megmutassák milyen ügyesek a kirakós játékban. A pizzának nagy sikere volt, jutott másodszor is a tányérkákba. 

Délután Debrecenben, a Hotel Aranybikában közel 300 gyermek volt a vendégünk. Gyuri bácsi mintegy félórás műsora, és a közös táncos torna után került sor a várva várt eseményre. A műsor után, kicsik és a nagyobbak felhőtlen boldogságát látva, a mi szívünk is megtelt melegséggel. Ilyenkor látjuk, hogy van értelme annak, amit már több éve csinálunk. még akkor is, ha ezzel nem váltjuk meg a világot, sajnos nem tudjuk megszüntetni hazánkban a gyermekéhezést, a szegénységet. A gyermekek kacaja, jókedve, karácsonyi melegséggel töltötte meg a dugig megtelt termet. Adventhez méltó, emelkedett hangulatban a szervező asszonyok szemében – mit tagadjuk–egy-egy könnycsepp is megjelent. 

 A gyermekek izgatottan álltak sorba, s várták, hogy hozzájussanak a finomsághoz. Óriási volt a zsivaj, nem volt könnyű rendet tartani. De a gyermekek öröme, csillogó szeme mindent kárpótolt. A jó hangulatot még tovább fokozta a lufi bohóc. Jutott repeta is, így senki sem ment éhesen haza.  Sokan jöttek oda hozzánk, hogy ugye lesz jövőre is pizzaparty, mert nagyon jól érezték magukat.

 Az igazi meglepetés elmenetelkor várta a gyerkőcöket. Mindannyian egy-egy ajándékcsomagot kaptak. Benne szaloncukor, játék, vagy könyv. Egy kis kedvesség, a szeretet jegyében.

A Szeretet Karácsonyfáját kisorsoltuk. A hajdúszováti Diószegi Lajos Általános Iskolából érkezett kis csapat hangos ovációval fogadta, mikor az egyik székük alatt megtalálták a fenyőfát ábrázoló rajzot. A gyönyörű fa holnap már az iskolát ékesíti. 

Jövőre újra megpróbáljuk, talán sikerül a megye még több településén jótékonysági pizzapartyt szerveznünk. Hiszen nincs annál nagyobb öröm – nemcsak karácsony előtt-amikor a gyerekeket boldognak, önfeledtnek látjuk. Ilyenkor kicsit még a világot is talán jobbnak érezzük. 

Szeretném a szervezők nevében megköszönni a Fornetti Magyarország és Pizza Holiday Debrecen támogatását, segítségét. Köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult a két pizzapartyhoz. Talán nem haragszanak meg, ha mindenkit nem sorolok fel név szerint. Hálás szívvel köszönünk minden adományt, ha látják a fotókon a csillogó gyerekszemeket, akkor meggyőződhetnek róla,  hogy nagy örömet szereztek emberségükkel. 

Az egyesület tagjai december 26.-án –karácsony másnapján-11.00-órától Debrecenben, a Petőfi téren ünnepi menüvel várja azokat az embertársainkat, akiknek nem jutott hely az élet napos oldalán. Minden vendégünket szeretettel fogadunk, igyekszünk karácsonyi hangulatot varázsolni a térre. 

Meggyőződésünk, hogy nem lehetünk közömbösek azok iránt, akik önhibájukból, vagy anélkül mindennapos küzdelmet vívnak a talpon maradásukért. Felebaráti kötelességünk segíteni azoknak az embertársainknak, akik nehéz körülmények között tengődnek, sokszor középkori körülmények között küzdenek a talpon maradásukért. Igyekszünk megfogadni, amit XVI. Benedek pápa mondott: 

“Az Egyház és a társadalom kincsei a szegények. A testvéreink ők is. Egy társadalom emberiességnek legfőbb mércéje az, hogy hogyan bánik a szegénnyel, az időssel, a beteggel, a gyöngével”

Szabó Zoltánné

az egyesület alelnöke

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.