20 pincészet versenyez a Debrecen Város Bora címért

Gasztro Helyi hírek

Debrecen Város Bora címet idén – a díj növekvő presztízsét is mutatva – egy teljes borkínálatban ítélték oda. A Hotel Lyciumban december 16-án megrendezett borbírálaton klasszikus fehér és vörös, rozé, prémium fehér és vörös, pezsgő és édes fehér kategóriában 8 borvidék 82 borát kóstolta meg a tizennyolc tagú grémium, három bizottságban.

Dr. Fiáth Attila egyetemi tanár, a zsűri elnöke a bírálatot követően elmondta, hogy Debrecen példaértékű módon sokat tesz a magyar borkultúráért, amelynek egyik legjelentősebb eseménye az évről-évre megrendezésre kerülő Debrecen Város Bora zsűrizése. A nemzetközi borakadémikus kiemelte, hogy most először egy teljes borsor kiválasztása volt a cél, a pezsgőtől kezdve a klasszikus és prémium borokon keresztül a desszertborig bezárólag. Ez az új koncepció nem csak a Debrecen Város Bora cím növekvő presztízsét jelzi, hanem a borok fogyasztását is segíti, mert így – a borszerető közönségen keresztül az éttermeken át a külföldi delegációkig bezárólag – mindenki megtalálja a kedvére való bort.

Kovács Pál borszakíró, az esemény főszervezője elmondta, hogy az Egri borvidékről Gál Lajos Pincészet, Petrény Pincészet, St. Andrea, Thummerer Pince, a Tokaji borvidékről Dobogó Pincészet, Gróf Dégenfeld Szőlőbirtok, Hétszőlő Szőlőbirtok, Holdvölgy Pincészet, Patricius Birtok, a Mátrai borvidékről a Nyilas Pincészet, Szőke Mátyás Pincészet, a Szekszárdi borvidékről Eszterbauer Pincészet, Mészáros Borház, Takler Borbirtok, a Hajós-Bajai borvidékről Koch Borászat, a Villányi borvidékről Heumann Pincészet, Koch Borászat, a Kunsági Borvidékről Gedeon Birtok, Font Pincészet, illetve a Balatonboglári borvidékről a Garamvári Pincészet nevezte be borait. A Borászok Barátja cím birtokosa arra is felhívta a figyelmet, hogy a Debrecen Város Bora versenybe a borokat beküldő TOP20 borászat között több olyan pincészet vagy borász is szerepel, amelyek közül az Év Bortermelője vagy a Borászok Borásza címmel  is büszkélkedhetnek. A szakember hozzátette, hogy ennek megfelelően a kiegyenlítetten magas minőség a borbírálók dolgát nehezítette, mert vakkóstolás alapján a jó borok közül kellett kiválasztani a legjobbakat.

A Debrecen Város Bora zsűrizésén a szervezők bejelentették, hogy Debrecen Város Bálja mellett a tervek szerint március 27-én a Debreceni Tavaszi Fesztivál részeként a nagyközönség egy sétáló borkóstoló keretében találkozhat majd a nyertes pincészetek boraival, de a Bor és Jazz Napokon is külön workshopokon lehet még jobban megismerkedni az adott borászatokkal. Debrecen Város Bora borszelekcióhoz külön díszdoboz is készül, amelynek arculati tervét egy nemzetközi pályázatot követően választották ki a VisitDebrecen koordinálásával.
Eredményhirdetés 2020 januárjának második felében várható.