Debrecen Város Bora címet idén – a díj növekvő presztízsét is mutatva – egy teljes borkínálatban ítélték oda. A Hotel Lyciumban december 16-án megrendezett borbírálaton klasszikus fehér és vörös, rozé, prémium fehér és vörös, pezsgő és édes fehér kategóriában 8 borvidék 82 borát kóstolta meg a tizennyolc tagú grémium, három bizottságban.
Dr. Fiáth Attila egyetemi tanár, a zsűri elnöke a bírálatot követően elmondta, hogy Debrecen példaértékű módon sokat tesz a magyar borkultúráért, amelynek egyik legjelentősebb eseménye az évről-évre megrendezésre kerülő Debrecen Város Bora zsűrizése. A nemzetközi borakadémikus kiemelte, hogy most először egy teljes borsor kiválasztása volt a cél, a pezsgőtől kezdve a klasszikus és prémium borokon keresztül a desszertborig bezárólag. Ez az új koncepció nem csak a Debrecen Város Bora cím növekvő presztízsét jelzi, hanem a borok fogyasztását is segíti, mert így – a borszerető közönségen keresztül az éttermeken át a külföldi delegációkig bezárólag – mindenki megtalálja a kedvére való bort.
Kovács Pál borszakíró, az esemény főszervezője elmondta, hogy az Egri borvidékről Gál Lajos Pincészet, Petrény Pincészet, St. Andrea, Thummerer Pince, a Tokaji borvidékről Dobogó Pincészet, Gróf Dégenfeld Szőlőbirtok, Hétszőlő Szőlőbirtok, Holdvölgy Pincészet, Patricius Birtok, a Mátrai borvidékről a Nyilas Pincészet, Szőke Mátyás Pincészet, a Szekszárdi borvidékről Eszterbauer Pincészet, Mészáros Borház, Takler Borbirtok, a Hajós-Bajai borvidékről Koch Borászat, a Villányi borvidékről Heumann Pincészet, Koch Borászat, a Kunsági Borvidékről Gedeon Birtok, Font Pincészet, illetve a Balatonboglári borvidékről a Garamvári Pincészet nevezte be borait. A Borászok Barátja cím birtokosa arra is felhívta a figyelmet, hogy a Debrecen Város Bora versenybe a borokat beküldő TOP20 borászat között több olyan pincészet vagy borász is szerepel, amelyek közül az Év Bortermelője vagy a Borászok Borásza címmel is büszkélkedhetnek. A szakember hozzátette, hogy ennek megfelelően a kiegyenlítetten magas minőség a borbírálók dolgát nehezítette, mert vakkóstolás alapján a jó borok közül kellett kiválasztani a legjobbakat.