Hihetetlen béna sztorival csaltak ki milliókat hiszékeny debreceniektől

Helyi hírek

Egy nem mindennapi csalási ügyet tárgyal a Debreceni Ítélőtábla. A sztori lényege, hogy Hné. T. I. J. vádlott 2010-ben azzal a történettel állt elő ismerőseinek, hogy a volt tanzániai elnök örökségének megszerzése érdekében különböző díjak, illetékek megfizetésére lenne szükség, melyekhez azonban ő anyagi forrással nem rendelkezik.

Ismerősei révén került kapcsolatba a sértettekkel, azt állítva, hogy

a néhai tanzániai elnök fiának a kb. 15.5 millió dollár (kb. 4,6 milliárd forint) értékű örökségét egy londoni bank letéti számlájára utalták részére.

Kapcsolatban áll a bank képviselőjével, adót, pénzmosás elleni díjat, illetéket kellene fizetnie ahhoz, hogy a pénzt ténylegesen megkaphassa. Azt is elmondták a sértetteknek, hogy amennyiben a díjat megfizetik, elutalják az angliai közvetítő által megadott számlaszámokra, ők is részesülni fognak az örökségből.

A sértettek és a vádlott „közvetítői” azt hitték, hogy a vádlott által említett, közjegyző által hitelesített és angol nyelvű dokumentumokkal alátámasztott örökség létezik. A sértettek 2010 augusztusa és novembere között különböző összegeket utaltak át a megjelölt bankszámlára. Néhány esetben ügyvéd előtt kötöttek szerződést az összegek letétbe helyezéséről és átutalásáról.

Az átutalás után a vádlott felszívódott, és a pénzt sem kapták vissza kölcsönadói.

Kiderült, hogy a banknak Londonban nem létezik fiókja, a használt email cím és telefonszám semmilyen módon nem köthető a bankhoz. A sértettek által átutalt pénz címzettjeinek személyazonosító okmányai hamisak, formailag teljesen eltérnek az Egyesült Királyságban használtaktól, a lakcímként megjelölt címeken az ott megjelölt személyek nem laknak. A vádlott a terhére rótt bűncselekményeket rendszeres haszonszerzésre törekedve követte el.

Az első fokon eljárt Debreceni Járásbíróság 2018 márciusában Hné. T. I. J. vádlottat két rendbeli folytatólagosan elkövetett csalás bűntette, öt rendbeli csalás bűntette miatt, mint különös visszaesőt 2 év 6 hónap fogházbüntetésre ítélte azzal, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. A bíróság kötelezte a vádlottat, hogy 6 magánfélnek kártérítés címén 1.600.000.-7.000.000.-Ft közötti összeget fizessen meg.

A másodfokon eljárt Debreceni Törvényszék 2019 júniusában a vádlottal szemben négy rendbeli csalás bűntette tekintetében az ítéletet hatályon kívül helyezte és a büntetőeljárást elévülés miatt megszüntette. Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. Az ítélet ellen az ügyész a bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása érdekében fellebbezett. A vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.