Szavazólap, választás

Lenyúlta a kampánypénzt a püspökladányi képviselőjelölt – döntött a bíróság

Helyi hírek

Tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzést a Debreceni Járásbíróság annak a püspökladányi nőnek az ügyében, aki a költségvetésből származó pénzeszközzel kapcsolatban előírt elszámolási kötelezettségét elmulasztotta.

A 2019. október 17-én meghozott büntetővégzésével a bíróság költségvetési csalás bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat. Ezért őt 9 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette, továbbá 160.000 forint pénzbüntetést is kiszabott.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a nőt a 2018. évi országgyűlési választásokra egyéni választókerületi képviselőjelöltként 2018. március 8. napján jogerősen nyilvántartásba vette Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság. Ezt követően a központi költségvetésből a képviselőjelöltnek biztosított több mint egy millió forint támogatás folyósítása céljából a Magyar Államkincstár megállapodást kötött a vádlottal. A vádlott, mint egyéni képviselőjelölt 2018. március 19-én a Magyar Államkincstár Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóságán átvette a kincstári kártyát, amelyről tudta, hogy az azon lévő támogatás kizárólag a választási kampányidőszak alatt, a választási eljárásról szóló törvény szerinti kampánytevékenységgel összefüggő dologi kiadások finanszírozására fordítható. Az elszámolás megfelelően kiállított számla, számviteli bizonylat alapján történhet, melyen fel kell tüntetni az egyéni választókerület megjelölést. A vádlott 2018. április 6-án a képviselőjelöltkénti indulástól visszalépett, ezért a támogatás összegét a kincstárnak köteles lett volna visszafizetni. Az államkincstár felhívta a nőt az elszámolási kötelezettség teljesítése érdekében, amit azonban elmulasztott, így az összeg kétszeresét kellett volna visszafizetnie.

Megállapítást nyert, hogy a vádlott a kincstári kártyával kétszer fizetett különböző benzinkutaknál, majd egy élelmiszerüzletben vásárolt, a fennmaradó összeget pedig átutalta a saját bankszámlájára, amit később készpénzben felvett.

A Magyar Államkincstár felé a vádlott semmilyen elszámolást nem nyújtott be, a kincstári kártyával végrehajtott tranzakciók tekintetében pedig nem igazolta azok kampánycélú felhasználását.

A büntetővégzés ellen nincs helye fellebbezésnek, de a kézbesítésétől számított 8 napon belül tárgyalás tartását lehetett volna kérni. A döntést az ügyészség és a vádlott is tudomásul vette, így büntetővégzés 2019. november 5-én jogerőre emelkedett.