Ismerősét károsította meg a debreceni férfi

Helyi hírek

A Debreceni Járási Ügyészség csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki megszerezte egy ismerőse bankkártyáját, és azzal bankautomatából pénzt vett fel.

A vádlott és a sértett régóta ismerték egymást, a férfi korábban bérlőként élt a sértett házában.

A férfi 2017. január 4-én Debrecenben összetalálkozott a sértettel és beszélgetni kezdtek. A vádlott elkísérte a nőt, aki az egyik belvárosi bankautomatánál készpénzt vett fel. A vádlott kifigyelte és megjegyezte a bankkártyához tartozó PIN kódot. Ezt követően együtt egy étterembe mentek.

Amíg a nő rövid időre őrizetlenül hagyta táskáját, a férfi kivette belőle a bankkártyát, majd 2017. január 5-én öt alkalommal kísérelt meg sikertelenül pénzt felvenni a sértett bankszámlájáról. 2017. január 12-én újra próbálkozott, ekkor százezer forintot vett fel a kártyával.

Még ugyanezen a napon a vádlott egy étteremben találkozott a sértettel és észrevétlenül visszatette a táskájába a bankkártyát.

A vádlott cselekményével százezer forint kárt okozott a sértettnek, melyből 20.000 forint megtérült. A Debreceni Járási Ügyészség az ügyet közvetítői eljárásra utalta, ennek során a férfi 20.000 forintot megfizetett a nőnek. Később azonban nem tartotta be a közvetítő előtt kötött megállapodást, ezért a kár megfizetése érdekében az ügyészség a vádemelést elhalasztotta.

Mivel a vádlott a sértett kárát továbbra sem fizette meg, a Debreceni Járási Ügyészség a tettét beismerő férfi ellen információs rendszer felhasználásával, jogosulatlanul megszerzett elektronikus készpénz-helyettesítő fizetési eszköz felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt vádat emelt a Debreceni Járásbíróságon. A büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta, továbbá indítványt tett arra, hogy a bíróság a sértett által előterjesztett polgári jogi igényt érdemben bírálja el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.