Középiskolások kísérhették figyelemmel egy bírósági tárgyalás menetét Debrecenben

Helyi hírek

A Debreceni Törvényszék 2019. október 18-án tizedik alkalommal szervezett perszimulációt középiskolás diákoknak. A „Nyitott bíróság” sikerét jól mutatja, hogy az rendezvényre hét debreceni középiskola 130 diákja jelentkezett, akik figyelemmel kísérhették a büntető peres tárgyalás szimulációját.

A gimnazistákat dr. Kahler Ilona Márta a törvényszék elnöke köszöntötte, megnyitó beszédében elmondta, hogy örömmel tölti el a „telt ház” látványa. Reményei szerint mindenki számára egy tanulságos eset lesz feldolgozva, az pedig külön érdekes, hogy élőben lehet látni egy olyan tárgyalást, ahol a bíró személye egyébként valós. Látható lesz az eset feldolgozása során a sértetté válás és az elkövetővé válás, az pedig külön elgondolkodtató, hogy egy jól induló szombat este is nagyon rosszul tud végződni.

A perszimuláción bemutatott ügyben a három vádlott este egy parkban fiatal szerelmes pártól erőszakos módon kéregetni kezd, majd az eseménysor lökdösődésig fajul. Az elfogott és csoportosan elkövetett rablás bűntette miatt bíróság elé állított három vádlott „tárgyalásán” dr. Rozsnyai Balázs, a Hajdúböszörményi Járásbíróság bírája ítélkezett, míg a debreceni Ady Endre Gimnázium drámatagozatos diákjai rendkívül életszerűen mutatták be a bűncselekmény elkövetésének körülményeit, és játszották el a bírósági tárgyalás vádlottjainak, sértettjeinek, az ügyésznek és a védőknek a szerepét.

A büntetőeljárás még hitelesebb bemutatása érdekében a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet dolgozói is közreműködtek.

A perszimuláció befejezését követően a diákok a látottakkal kapcsolatban kérdéseket tettek fel, a bemutatott esethez kapcsolódóan a bíró hasznos információkkal is segítette a büntetőeljárás megértését.