Saját tulajdonába privatizált egy értékes ingatlant a volt debreceni főépítész, retorziót követel az ellenzék

Helyi hírek

Kováts Ákos, a Cívis Ház Zrt. vezérigazgatója olyan ügyesen privatizált egy értékes, belvárosi ingatlant, hogy a telket megvásárló cég fél év múltán észrevétlenül került az ő kizárólagos tulajdonába – derítette ki a Magyar Hang.

A lap oknyomozó cikke szerint a szóban forgó Antall József utcai telket másfél évig tartó „altatás” után 2017 októberében adta el a Cívis Ház Zrt. a hajdúszoboszlói Farkas Csaba vállalkozó által egy hónappal korábban alapított Déco Apartmanház Kft.-nek. A stróman azonban már 2017 novemberében kiszállt, ekkor Kováts Ákos néhány hónapra a közvetlen munkatársát ültette a Déco Kft. ügyvezetői székébe. Közben pedig az ő Arany János utcai lakcímére jegyezték be a céget. 2018 júniusára Kováts lett a Déco Kft. kizárólagos tulajdonosa.

Kováts Ákos a történteket nem tagadja, de szerinte visszaélésről szó sincs, ő úgy keveredett az ügybe, hogy a befektető előtt megnyílt egy másik, előnyösebb ingatlan vásárlásának lehetősége, ő pedig jelezte, hogy érdekli a projekt. A Cívis Háznál 2000 óta betöltött vezérigazgatói tisztségéről nem mond le.

Kováts Ákos Kósa Lajos korábbi polgármester régi embere, 2007 és 2014 között a hivatal főépítésze is volt.

A debreceni ellenzék jobb szárnya követeli Kováts eltávolítását

Kőszeghy Ábel és Mándi László, a Momentum-Jobbik-LMP debreceni összefogásának képviselőjelöltjei sajtótájékoztatót tartottak az üggyel kapcsolatban

Kőszeghy úgy fogalmazott, most jutott a tudomásukra egy olyan ügy, amely Kováts Ákost, Kósa Lajos egykori debreceni főépítészét érinti, aki jelentősen áron alul szerzett meg egy majdnem ezer négyzetméter területű telket a kiskörút peremén, ahol jelenleg egy 33 lakásos társasház épül a saját tervezésében.

A képviselőjelölt (aki egyben a Momentum-Jobbik-LMP debreceni polgármesterjelöltje) azt mondta,

Kováts Ákos “átverte” a debreceni közgyűlést.

“Jómagam is úgy szavaztam meg ennek a teleknek az átminősítését, hogy nem tudhattuk, mi van ennek a hátterében” – jelentette ki Kőszeghy, aki a Jobbik jelenlegi frakcióvezetője a város közgyűlésében. Majd hozzátette:

most derült rá fény a Magyar Hang nevű sajtóorgánum cikkének köszönhetően, hogy Kováts Ákos strómanokon keresztül megszerzett egy nagy értékű telket 43 millió forintért, ezen a telken pedig most olyan társasház épül, amelynek beruházási értéke hozzávetőleg 2 milliárd forint.

Kőszeghy leszögezte, teljesen elfogadhatatlan ez az üzlet, hiszen Kováts Ákosnak, mint az önkormányzati tulajdonú Cívis Ház Zrt. vezetőjének

az lenne a dolga, hogy a város vagyonát értékesítse, ehelyett üzletemberként, szembemenve a közfeladatával, a saját zsebére játszik.

Mándi László úgy vélekedett, hogy még ennél is elfogadhatatlanabb Kováts Ákos magyarázata, hiszen a Magyar Hang kérdésére a vezérigazgató olyan tartalmú választ adott, mely szerint igazából véletlenül került a tulajdonába a szóban forgó ingatlan, ő nem is számított erre a lehetőségre.

“Nem hiszünk az ilyen véletlenekben” – jelentette ki Mándi László, majd hangsúlyozta, hogy

egy önkormányzati cég vezérigazgatójának ilyenkor egyetlen felelős döntése lehet, mégpedig azonnali hatállyal lemondani a tisztségéről.

Ha pedig ezt nem teszi meg, akkor a Momentum-Jobbik-LMP összefogás felszólítja Papp László polgármestert, hogy hívja vissza a Cívis Ház Zrt. vezérigazgatói posztjáról Kováts Ákost.

https://www.facebook.com/koszeghyabel/photos/a.281367902302532/786095491829768/?type=3&theater