Külföldi bírók jártak a Debreceni Törvényszéken

Helyi hírek

Három külföldi bíró ismerkedett a Debreceni Törvényszék munkájával 2019. szeptember 23-a és szeptember 27-e között. A három bíró Finnországból, Franciaországból és Németországból érkezett Debrecenbe szakmai tapasztalatcsere céljából. A vendégeket szeptember 23-án délelőtt Dr. Figula Ildikó, a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elnöke fogadta, aki bemutatta a közigazgatási bíróság magyar bírósági rendszerben betöltött helyét és szerepét. Az elnök asszony szót ejtett a KMB épületének belső felújításáról, majd kollégái körbekísérték a külföldi bírókat az épületben, miközben az ott folyó munkáról beszéltek.

Délután Dr. Kahler Ilona Márta, a Debreceni Törvényszék elnöke fogadta hivatalában a három bírót, akikkel először az épületfejlesztésekről és a jövőbeli tervekről beszéltek. Hangsúlyozta, hogy a Debreceni Járásbíróság új épülete a város egyik emblematikus helye lett, amely jól ötvözi a modern kort és a történelmet, míg a Debreceni Törvényszék felújításánál törekedtek arra, hogy az épület újra a régi fényében ragyogjon, a homlokzat pedig visszanyerje eredeti színeit. A találkozón a magyar igazságszolgáltatás, valamint a bíróvá válás hazai rendszerével is megismerkedhettek a vendégek.

Dr. Kahler Ilona Márta külön érdekességgel is szolgált a külföldi bíráknak, akiknek három nagyobb értékű muzeális jellegű kiadványt is bemutatott, amelyek a könyvtár rendezése során kerültek elő a polcok mélyéről. Az egyik 1734-es kiadású Corpus Juris Hungarici, a másik pedig egy 1779-es kiadású Corpus Juris Hungarici, míg az asztalra került Mikes Kelemen: Törökországi levelek 1906-os aranyozott bőrkötéses kiadása is.

A hét többi részében a finn, francia és német szakemberek büntető, illetve közigazgatási ügyszakban vettek részt tárgyalásokon, melyet követően a tapasztalatokról megbeszélést folytattak az előadó bírókkal. A vendégek 2019. szeptember 26-án részt vettek a Közigazgatási perrendtartási szakmai napon, amelyet a Közigazgatási Eljárási Jogi Egyesület szervezett.