Fiatal pár rabolta ki a járókeretes nénit Hajdúböszörményben – ez lehet a büntetésük

Helyi hírek

A Hajdúböszörményi Járási Ügyészség rablás bűntette miatt emelt vádat a fiatal férfi és nő ellen, mivel a pár Hajdúböszörmény egyik csendes utcájában megtámadta az idős asszonyt és kitépte nyakából az arany nyakláncot.

Az I. r. vádlottnak a II. r. vádlott a barátnője, mindketten szerény anyagi javakkal rendelkeznek, 2019. május 17-én, a bűncselekmény elkövetésének napján egyiküknek sem volt pénze.

A vádlottak a fenti napon délelőtt 10:00 óra körüli időben, Hajdúböszörmény egyik utcáján sétáltak és észrevették a kerekes járókerettel közlekedő sértettet, akinek a nyakában egy aranylánc volt.

A vádlottak ezt követően megállapodtak abban, hogy az idős, nehezen mozgó sértettől akár erőszak alkalmazása útján is megszerzik a nyakláncát és annak értékesítése útján pénzhez jutnak.

Megállapodásuknak megfelelően 200-300 méteren keresztül, kissé lemaradva követték a sértettet és egy csendesebb utcába érve, ahol nem tartózkodott senki, az asszonyt utolérték. Ekkor az I. r. vádlott hátulról megragadta a sértett nyakát, őt a közeli kerítéshez szorította, másik kezével pedig megpróbálta a nyakláncot kiszakítani a nyakából. A sértett a nyaklánca megtartása érdekében egyik kezével azt megfogta, miközben az I. r. vádlott többször megrántotta a nyakláncot, így az elszakadt. Az ékszer egyik darabja az I. r. vádlottnál, másik darabja a sértett kezében maradt. A nyaklánc elvétele során a II. r. vádlott mindvégig a sértett mögött tartózkodott és figyelte azt, hogy az utcán feltűnik-e járókelő, mindemellett jelenléte szándékerősítőleg hatott az I. r. vádlottra.

Az I. r. vádlott cselekménye alatt a sértett segítségért kiáltott és azt a közelben lakók észlelték.

A vádlottak a nyakláncdarab megszerzését követően elfutottak a helyszínről, majd még ugyanazon a napon azt egy zálogházban 20.999,- Ft-ért értékesítették. A készpénzből élelmiszert vásároltak, majd egy helyi panzióban szobát béreltek, ahol rövid időn belül őket a rendőrség elfogta.

A nyomozás során a zálogházból lefoglalt nyakláncdarabot a nyomozó hatóság kiadta a sértettnek, továbbá a II. r. vádlottól lefoglalták a megmaradt 8.000,- Ft készpénzt.

A sértett a vádlottak magatartása következtében sérüléseket nem szenvedett.

A Hajdúböszörményi Járási Ügyészség a letartóztatásban lévő I. r. vádlott ellen tettesként, míg a bűnügyi felügyelet alatt álló II. r. vádlott ellen bűnsegédként elkövetett, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat a Hajdúböszörményi Járásbíróságon. A vádiratban mindkét vádlott vonatkozásában fegyház büntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta, továbbá indítványt tett arra, hogy a járásbíróság velük szemben vagyonelkobzást rendeljen el.