Talált bankkártyával vásárolt rendszeresen a debreceni férfi

Helyi hírek

A Debreceni Járási Ügyészség információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki a sértett elveszített bankkártyát megtalálta és azzal többször fizetett.

A vádlott 2019. április 6. napját követően a lakóhelye közelében, Debrecenben a közterületen megtalálta a sértett nevére kiállított bankkártyát.

A debreceni férfi a bankkártyát magánál tartotta és mivel az ahhoz tartozó PIN kódot nem ismerte, 2019. április 12. és április 18. napja közötti időben, Debrecenben különböző üzletekben 15 alkalommal vásárolt 5.000,- Ft alatti értékben. 5.000,- Ft alatti vásárlás esetén a bankkártyát PIN kód megadása nélkül, ún. paypass alkalmazásával, a kártyának a leolvasó egységhez történő érintésével lehet használni. A vádlott cselekményével összesen több mint 58.000,- Ft kárt okozott a sértettnek. A sértett a jogosulatlan vásárlásokat 2019. április 18. napján észlelte, majd a bankkártyát letilttatta.

A kártyakibocsátó pénzintézet a sértett kárát megtérítette és egyidejűleg polgári jogi igényt terjesztett elő a vádlottal szemben.

A Debreceni Járási Ügyészség a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlott ellen információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban a járási ügyészség indítványt tett arra, hogy a járásbíróság az iratok tartalma alapján, tárgyalás lefolytatása nélkül a vádlottal szemben pénzbüntetést szabjon ki, továbbá a pénzintézet által előterjesztett polgári jogi igényt érdemben bírálja el.