Jól sikerült a nyári gyermekfelügyelet Debrecenben

Helyi hírek

A debreceni önkormányzat 2019. július 1-től augusztus 16-ig nyári gyermekfelügyelet biztosított, mely idén a Debreceni Karitatív Testület jóvoltából szabadidős tevékenységekkel is kibővült. A gyermekeket a Dorkász szabadidőközpontban látták vendégül, ahol izgalmas, nem mindennapi programokkal kedveskedtek nekik. A gyermekeket Széles Diána alpolgármester és Dombi Tibi, „a bombázó” is meglátogatta.

A nyári gyermekfelügyeletet az önkormányzat minden évben más-más iskolában szervezi meg, melyet saját forrásból finanszíroz. Azt gondoltuk, hogy egy újabb környezetben: fák között és jó levegőn élménydúsabb programokat tudunk szervezni a gyerekeknek. Az idei nyári gyermekfelügyelet egy nagy összefogás eredménye és ahogy látom, nagyon élvezik is a gyerekek. – mondta Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, a Debreceni Karitatív Testület társelnöke a Dorkász Kempingben.

Debrecen önkormányzata a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben meghatározott kötelező feladatát képező gyermekek napközbeni ellátása körében gondoskodott a debreceni lakóhelyű általános iskolás gyermekek nyári felügyeletéről. A nyári napközbeni gyermekfelügyeletet az önkormányzat Debrecen Megyei Jogú Város Gyermekvédelmi Intézménye segítségével biztosította a Debreceni Hatvani István Általános Iskolában.

A Debreceni Karitatív Testület önkéntesei már évek óta részt vesznek a Gyermekvédelmi Intézmény által szervezett nyári gyermekfelügyelet lebonyolításában. A Debrecen Város Bálján befolyt összeg egy részéből a Testület kibővítette a nyári gyermekfelügyeletet, így a programban résztvevő gyermekeknek lehetőséget biztosítottak, hogy hét héten keresztül, heti két alkalommal ellátogassanak a Dorkász Kempingbe, ahol színes, tartalmas közösségi programokon vehettek részt. A foglalkozások összeállításánál a szervezők változatosságra törekedtek és igyekeztek lehetővé tenni, hogy minden gyermek az érdeklődésének megfelelően választhasson közülük. A rengeteg program között volt arcfestés, kézműves foglalkozások, vetélkedők, elsősegély-bemutató, „Ki mit tud” és hangszereket is kipróbálhattak a gyerekek.

Debrecen gondoskodó város, ahol fontos az életminőség és a szociális ellátórendszer működésének támogatása, melyet közvetve segít a nyári gyermekfelügyelet megszervezése. A nyári vakáció alatt a gyermekek hasznosan tudták tölteni szabadidejüket, így nem az utcán, a játszótéren céltalanul, a hétköznapi veszélyeknek kitéve töltötték a nyarat. Ezzel párhuzamosan szüleik gyermekeiket biztonságban tudva tudták végezni munkájukat.

33 általános iskolából összesen 264 gyermek jelentkezését jelezték a szülők, akik közül a szervezők minden gyermeknek tudtak helyet biztosítani. A gyermekek 77,27%-a (204 fő) alsó, 22,73%-a (60 fő) pedig felső tagozatos tanuló.

A Gyermekvédelmi Intézmény szervezésében 13 szervezet 35 alkalommal biztosított programot a táborban. Volt középkori játszóház, zenei foglalkozás, tánc, népi kézművesség, karate bemutató, kerékpár bemutató és ügyességi foglalkozás, rekeszépítés, falmászás, terápiás kutyabemutató stb. Nagyon népszerű volt a gyermekek körében a kéthetente megrendezett „Ki mit tud?”, valamint a rajzverseny.

A Debreceni Karitatív Testület 25 szervezet bevonásával 50 programmal tette változatossá a gyermekek nyári időtöltését. 2019-ben 10 alkalommal igyekezett élményhez juttatni a gyermekeket a Dorkász szabadidőközpontba történő kirándulás feltételeinek megteremtésével. 

Ez a szülők részére is megnyugtató, hiszen gyermekeiket képzett szakemberek felügyelték és foglalkoztatták, ellátást kaptak, biztonságban lehettek. Ez a magas színvonalú nyári gyermekfelügyelet az önkormányzati intézmények, a civil szervezetek és egyházak szoros együttműködésének köszönhetően valósult meg.