Egyhavi csapadékmennyiség zúdult Debrecenre szombaton, nagy összefogás kellett a gyors kárelhárításhoz

Helyi hírek

Hatalmas, özönvízszerű eső esett szombaton délután és este Debrecenben. A debreceni önkormányzat a debreceniekkel, a hatóságokkal és a szolgáltatókkal közösen állították helyre a rendet – írja közleményében a városvezetés.

Debrecenbe szombaton délután érkezett meg a felhőszakadás, ami miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú riasztást adott ki. Az özönvízszerű esőzés során csaknem másfél óra alatt több mint 40 milliméter eső esett, elsősorban a város északi részén. Összehasonlításként Debrecenben egy teljes év alatt átlagosan 500 milliméter eső esik, tehát szombaton rövid idő alatt a teljes éves mennyiség 8 százaléka hullott le. Az extrém mennyiség jelentősen megterhelte a város csapadékvíz-elvezető rendszerét, ráadásul az eső által lehullott falevelek eltömítették a csatornaszemeket. Több helyen ezért nem tudott a víz gyorsan lefolyni.

Debrecen, 2019. július 27.
A hirtelen lezúduló esõ miatt összegyûlt vízben halad egy jármû a debreceni Benczúr Gyula utcában 2019. július 27-én.
MTI/Czeglédi Zsolt

Az özönvíz idején a Debreceni Vízmű Zrt munkatársai csaknem 80 helyszínen tisztították a víznyelőket és hárították el a problémákat az átemelőknél.

https://www.facebook.com/methirado/videos/434503527147852/

A debreceni önkormányzat nemcsak a fenntartásában lévő, hanem az állami területeken is szivattyúzott: ilyen terület volt például a Köztemető II. kapuja előtti rész és az állami fenntartású távolsági buszpályaudvar. Állt a víz a Füredi és a Böszörményi úton is, amely a fenntartó Magyar Közút munkatársainak adott feladatot. A kárelhárításban komoly munkát végeztek a megyei tűzoltók is, akik Debrecenben 35 helyszínen, megyeszerte pedig 140 helyszínen segítettek. Debrecenben elsősorban vízszivattyúzási munkákat láttak el. A debreceniek is segítettek a szivattyúzásban, több tíz olyan ingatlan volt, ahol a tűzoltók megérkezéséig az ott lakók segítettek a kárelhárításban.

Az összefogás eredményeként reggelre helyreállt a rend a városban – olvasható a tájékoztatóban.

Az előrejelzés szerint ma délután és este újabb zivatarokra és felhőszakadásokra kell számítani.