Az ügyészség megrovásban részesítette a járművéről lelopott rendszámot pótló férfit

Helyi hírek

A román állampolgárságú gyanúsított által vezetett, román hatósági jelzéssel ellátott furgont 2019. május 16. napján délelőtt a 42-es számú főúton rendőri ellenőrzés alá vonták. Az ellenőrzés során megállapították, hogy a gépjármű első és hátsó rendszámtáblája nem a román hatóságok által kibocsátott rendszámtábla, mivel az nem felel meg a szabványoknak és a rajta lévő karakterek is hiányosak.

A férfit egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette miatt hallgatták ki gyanúsítottként. Részletes beismerő vallomása során elmondta, hogy Ausztriából tartott hazafelé, amely során leparkolt egy osztrák vendéglőnél és miközben étkezett, ismeretlen személyek feltörték a járművét. Ellopták a benne hagyott forgalmi engedélyt, készpénzt, telefontöltőt, valamint kiszerelték a jármű akkumulátorát és elvitték az első és hátsó rendszámtáblát is.

A férfi azért, hogy hazatérhessen a furgonnal, egy ismerősétől kért segítséget ahhoz, hogy valós adatokat tartalmazó rendszámtáblákat készítsenek.

A rendőri ellenőrzés során a férfi egy román hatóságok által kiállított regisztrációs lappal igazolta a jármű eredetét és a törött üvegszilánkokat is megmutatta.

A Berettyóújfalui Járási Ügyészség megállapította, hogy a gyanúsított cselekménye oly csekély fokban veszélyes a társadalomra, hogy a törvény szerint alkalmazható legenyhébb büntetés kiszabása vagy más intézkedés alkalmazása is szükségtelen.

Erre, valamint a gyanúsított büntetlen előéletére és beismerő vallomására figyelemmel az ügyészség a férfival szemben indult büntetőeljárás megszüntetéséről határozott. Annak érdekében, hogy a jövőben a férfi hasonló bűncselekményt ne kövessen el, a terheltet megrovásban részesítette.

A megrovás egy intézkedés, amellyel az ügyészség az elkövetett jogellenes cselekmény miatt helytelenítését fejezi ki és felszólítja az elkövetőt, hogy a jövőben tartózkodjon bűncselekmény elkövetésétől.