Idén is gondoskodik az önkormányzat a debreceni gyerekekről a vakáció alatt

Helyi hírek

2019. július 1-től 2019. augusztus 30-ig összesen 44 munkanapra biztosítja az önkormányzat az ingyenes étkezést a bölcsődés, óvodás, iskolás rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű kiskorú gyermekek részére.

Megkeresésünkre 358 gyermek részére kérték biztosítani az étkezést a nyári szünet időtartama alatt. Ez a létszám még változhat, mert érkeznek még kérelmek.

A sajtótájékoztatón Komolay Szabolcs Debrecen alpolgármestere hangsúlyozta: „A debreceni városvezetés számára a gyermek az első, ezért a hátrányos helyzetű gyermekek számára a nyári szünetben is biztosítjuk az ingyenes étkezést. Az ingyenes étkezés biztosítása kötelező feladat, amelyhez a központi költségvetés biztosít egy bizonyos összeget. Ehhez az összeghez most plussz 20 millió forintot tesz hozzá az önkormányzat, hogy minden rászoruló debreceni gyermek a lehető legjobb minőségű ételt kapja meg.”

Komolay Szabolcs továbbá közölte:

„A gyermekfelügyelet a nyári szünet alatt is biztosított mind a hátrányos, mind a nem hátrányos helyzetű gyermekek számára. Hat óvoda biztosítja július 15. és augusztus 23. között, az óvodai zárvatartás alatt az ügyeletet, az ügyeletre május végéig lehetett jelentkezni. Összesen 694 óvodás jelentkezett, az első héten 500 gyermeket, az utolsó héten közel 300 gyermeket várunk. Az ügyeletes óvodák költségvetésében biztosított az óvodai ügyelet fedezete, a szülők számára tehát ez ingyenes, az étkezés ugyanannyiba kerül, mint a nevelési évben.”

Az általános iskolás korúak nyári gyermekfelügyeletét az idén is a Gyermekvédelmi Intézmény biztosítja a Hatvani István Általános Iskolában július 2. és augusztus 16. között, a jelentkezéseket június 15-ig lehetett leadni. Hetente közel 190 gyermek várható, augusztusban kevesebb az igénylő. A Gyermekvédelmi Intézmény költségvetésében a város több mint 4 millió forintot biztosít erre a feladatra. A nyári gyermekfelügyelet alatt szakemberek, önkéntesek, és civil szervezetek változatos programokat kínálnak a gyermekeknek a helyszínen. Emellett a városi bál bevétele – Debreceni Karitatív Testület döntése alapján – lehetőséget nyújt arra, hogy a Dorcas Campingbe és az állatkertbe is ellátogassanak a résztvevők. A szülők számára az iskolai szünet alatti gyermekfelügyelet ingyenes, az étkezésért ugyanannyit kell fizetni, mint a nevelési évben.

Mindezeken kívül a nyár folyamán több mint 7 olyan tábor lesz Debrecenben, ahol a gyermekek kikapcsolódhatnak. Az Állatkertben több élménytábor várja a kicsiket.

Komolay Szabolcs alpolgármester kiemelte: „A városvezetés alapvetően fontosnak tartja, hogy a debreceni gyermekek jó körülmények között legyenek a hétköznapokban, ezért az épületfelújítások a nyáron is zajlanak, hogy jó körülmények közé érkezzenek vissza a nyári szünetről a gyermekek. A nyár folyamán tíz debreceni óvodában zajlik felújítás vagy energetikai korszerűsítés. Folyamatban van a Boldogfalva Óvoda Manninger Gusztáv utcai Telephelyének, az Alsójózsai Kerekerdő Óvoda, a Debrecen Megyei Jogú Város Egyesített Bölcsődei Intézmény Ősz utcai Tagintézmény és a Mosolykert Óvoda felújítása. Zajlik a Gönczy Pál utcai Óvoda tornaszobával történő bővítése. Folyamatban van továbbá a Lehel utcai Óvoda épületének, a Közép utcai Óvoda épületének, a Szivárvány utcai Óvoda épületének, a Boldogfalva utcai Óvoda épületének, a Honvéd utcai bölcsőde épületének és a Debrecen, Jerikó u. 17. szám alatti intézmények épületegyüttesének energetikai korszerűsítése.

Az 1980-ban épült újkerti óvodát kívülről nemrég korszerűsítették, most pedig a belső felújításán dolgoznak. Festést, mázolást, burkolatcserét és vizesblokk korszerűsítést is magába foglal az átfogó munka. A Jerikó utcai óvodában ez a harmadik az épületrész-korszerűsítések sorában. A Debreceni Intézményműködtető Központ munkatársai ezen felül más önkormányzati intézményekben is dolgoznak a következő hónapokban. Nagy erőkkel zajlik például a Zenede energetikai korszerűsítése.

Fotók: Miskolczi János

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.