Gyermekvédelemmel kapcsolatos szakmai napot tartottak a bíróságon

Helyi hírek

A Debreceni Törvényszék Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás Munkacsoportja 2019. június 21-én a gyermekvédelemmel kapcsolatos szakmai napot szervezett büntető ügyszakos bírák, titkárok fogalmazók, valamint családjogi ügyeket tárgyaló bírók részére. Megszervezése azért is volt fontos, mert az Országos Bírósági Hivatal Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás munkacsoportja 2019. évre célul tűzte ki, hogy feltérképezze a helyi gyermekvédelmi jelzőrendszereket.

Az eseményen részt vettek a rendőrség, az ügyészség és a javítóintézet munkatársai is.

A Debreceni Járásbíróság dísztermében megtartott rendezvényen Dr. Szurdi Béla elnökhelyettes mondott köszöntőt, amely során kiemelte, hogy amikor gyermekközpontú igazságszolgáltatásról beszélünk, akkor az alatt egy olyan igazságszolgáltatási rendszert értünk, amely az elérhető legmagasabb szinten biztosítja a gyermekek jogainak tiszteletben tartását és hatékony érvényesítését. Az elsődleges szempont, hogy a részvételükkel folyó, vagy őket érintő minden ügyben a gyermekek érdekei mindenekfelett állnak.

Orosz Ibolya Aurélia, a DMJV Család-és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője általánosan ismertette a debreceni gyermekvédelmi jelzőrendszert és annak működését. Kiemelte, hogy a nemrég átadott új központjukban ideális körülmények között dolgozhatnak a gyermekek érdekében és fogadhatják a családokat is.

Ezt követően Szabóné Kovács Zsuzsanna, a Bihari Szociális Szolgáltató Központ intézményvezetője és Lele Nikolett, a Család-és Gyermekjóléti Központ szakmai egység vezetője tartottak előadást a berettyóújfalui járásban működő veszélyeztetettséget észlelő jelzőrendszer működéséről és az ezzel kapcsolatos feladatokról.

Erdei Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója mutatta be a gyermekvédelmi szakellátást, valamint a gyermekvédelmi gyámságot. A témában fontos szempont az iskolapszichológos által tapasztaltak, különös tekintettel az általa észlelt bántalmazások vonatkozásában. Ekörben nyújtott betekintést Csáki Leonóra Virág, a Hajdú-Bihar Megyei Pedagógiai Szakszolgálat munkatársa, aki az iskola-óvodapszichológiai feladatok koordinátora.

A szakmai nap végén Dr. Csorba Roland a németországi Klinikum Aschaffenburg vezetőorvosa a kiskorúak sérelmére elkövetett nemi erkölcs elleni bűncselekmények bizonyítási nehézségeinek leküzdésével kapcsolatban fogalmazott meg több szempontot, különös tekintettel az orvosi vizsgálatra.