Hét nap, hét lépés – gyermektábor

Helyi hírek

„Legyetek jók, ha tudtok, a többi nem számít” – a közismert filmbeli dal vált a gyerekek kedvenc énekévé Hajdúszoboszlón 2019. június 17-23. között abban a gyermektáborban, amelyben 20 kisdiák a Hajdúböszörményi Család és KarrierPONT programjának köszönhetően vett részt. Fejlesztő, összetett kézműves, mozgáskoordinációs és kommunikációs feladatokat játszottak, énekeltek, strandoltak a gyerekek. Megnézték a helyi múzeumokat, moziztak, és rengeteget játszottak a jó levegőn. Megtanulták az elsősegélynyújtás alapvető fogásait, a humanitás fontosságát. Az interaktív rendőrségi bemutatón ujjlenyomatot készítettek, kortárs sportolók tartottak nekik birkózó-bemutatót. Utolsó nap közösen táncolt, énekelt az immár összeszokott kis csapat. A gyerekek lépéseket tettek egymás felé, elfogadták, megszerették társaikat különbözőségeikkel együtt, és segítettek egymásnak. Olyan kisdiákokat vontak be a szervezők, akiknek nem volt lehetőségük a nyaralásra családjuk anyagi helyzete és/vagy egészségügyi állapotuk miatt.

A Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében meghirdetett „Nők a családban- és a munkahelyen” című pályázati felhívás keretében támogatást nyert az EFOP-1.2.9-17-2017-00021 azonosító számú, „Vöröskereszt a NŐKÉRT Hajdú-Bihar megyében” című projekt megvalósításához. A Hajdúböszörményi Család és KarrierPONT ennek a pályázatnak a része. Azokért a nőkért jött létre és működik egy éve, akiknek beteg gyermekük, hozzátartozójuk ellátása, szokatlanul nagy családi terheik megakadályozzák, hogy munkát vállaljanak. A gyermektábor egyik kiemelt célja tehermentesíteni mindazokat, akiket a pályázati programon belül a munka világába való visszatérésre készítenek fel a megvalósítók. A tábor „Hét nap, hét lépés” címet viselte, hiszen minden nap egy jó nagy lépést tettek a táborba bevont egészségkárosodással és hátrányos helyzettel küzdő gyermekek egymás és önállóságuk felé. Minden nap újabb feladatok és élmények vártak rájuk, fejlődtek kommunikációs, finommotorikus képességeik, toleranciájuk épült. A programok, a rajzok, kézműves foglalkozások olyan családi életre vonatkozó mintákat, szemléletformáló elemeket tartalmaztak, melyek a rugalmas, korszerű, emancipált férfi és női szerepeket tanították. Az érzékenyítő foglalkozások a családok, a női-férfi szerepek régi és mostani jellemzőit és példaértékű alternatív életutak is bemutattak. Míg a gyerekek táborban tanulva-fejlődve nyaraltak, szüleik lépéseket tehettek a jövőbeli atipikus foglalkoztatásukért.

A 20 kisdiákkal egy időben 30 gyermek is nyaralt a Katasztrófavédelmi Bázison. Ők egy másik sokéves program részesei voltak: ez a Vöröskereszt megyei szervezetének hagyományos – több, mint 36 éves – nyári gyermektábora.