Igazi ritkaság született a debreceni állatkertben – fotókkal!

Helyi hírek

A világ egyik legnagyobb antilopfaja, a jávorantilop ritka előkelőség a magyar állatkertekben. Csak Győrben és Debrecenben tartják, viszont egyedül ez utóbbiban találkozhatunk évről évre jávorbébikkel.

Az ország legnagyobb jávorantilop csordája idén a nyár első napján örvendeztette meg a debreceni állatkert látogatóit. Születésével hét tagúra bővült a jávorcsalád. A kis üsző  jó egészségnek örvend, kitűnő étvágya van és testvérei nagy örömére igen játékos. Mától a látogatók is megcsodálhatják az állatkert Afrika-panoráma kifutójában.

Az eredetileg Afrika száraz, füves és ritkás fákkal tarkított szavannákról származó jávorantilop (Taurotragus oryx) a tülkösszarvúak családjába tartozó kérődző. Egy kifejlett jávorantilop bika akár az egy tonnás súlyt és a 180 cm-es marmagasságot is elérheti. Vöröses vagy homokszínű szőrzetével és a hátáról a hasáig futó fehér csíkokkal pedig igazán impozáns megjelenést mutat.  Leginkább élőhelyének pusztulása fenyegeti, valamint ízletes húsa, erős bőre és mutatós trófeája miatt az orvvadászok kedvelt célpontja, ezért szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.