Kóros elmeállapotban volt a vádlott

Helyi hírek

A Debreceni Ítélőtábla a vádlott szabadságvesztés büntetését 6 hónapra, a végrehajtás próbaidőre való felfüggesztését 1 évre enyhítette, a közúti járművezetéstől eltiltást 1 évre mérsékelte. Az ítélőtábla szerint a vádlott a cselekmény elkövetésének időpontjában kóros elmeállapotban volt, mely súlyos
fokban korlátozta őt abban, hogy cselekménye következményeit felismerje, illetve, hogy ennek megfelelően cselekedjék. A rendőri intézkedés során olyan súlyosan megsérült, hogy maradandó károsodása keletkezett.

Az első fokon eljárt Egri Törvényszék 2018 decemberében V. R. Cs. vádlottat hivatalos személy elleni erőszak bűntette és közúti veszélyeztetés bűntette miatt 1 év börtönbüntetésre és 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet ellen az ügyész, téves jogi minősítés, valamint a kiszabott büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése, kizárólag a járművezetéstől eltiltás mellőzése érdekében fellebbezést jelentettek be. A bíróság által megállapított tényállás szerint 2016 októberében a vádlott szülei és élettársa bejelentése alapján több járőr indult a vádlott lakóhelyére, eközben a férfi gépkocsijával Egerbakta felől Eger felé közlekedett.

Amikor a járőrök észrevették a vádlott által vezetett gépjárművet, megállásra szólították fel, ő azonban nem állt meg.
Nagy sebességgel továbbhaladt, többször szándékosan áttért a szemben lévő sávba, hirtelen lefékezett, veszélyeztetve ezzel a vele szemben szabályosan közlekedő gépjárművekben utazó személy, valamint a vádlottat követő és megállítani szándékozó rendőrök életét, testi épségét. A vádlott később egy keresztben álló autóbusz hátulja előtt megállt, a gépjármű ajtaját magára zárta, és a kezében lévő 10 cm pengehosszúságú kést saját nyakához tartotta. A
rendőri felszólítások ellenére nem nyitotta ki a gépjármű ajtaját. Az egyik rendőr a gépjármű bal első ablakát betörte, ekkor a vádlott 2 alkalommal szúró mozdulatot tett a vele szemben intézkedni próbáló rendőrök felé. A rendőrök a szúró mozdulat elől hátra léptek. Ezt követően az egyik rendőr gázspray-vel befújt a gépjárműbe, melynek hatására a vádlott a kezében lévő kést elejtette, ekkor kihúzták őt a gépjárműből, és megbilincselték.