A Kertekalja utcán (Debrecen-Józsa) folytatódik az útépítési program

Helyi hírek

A 2019-es lakossági kezdeményezésű útépítési program áprilisban indult a kerekestelepi Eper utcán, majd májusban megkezdődtek a munkálatok a Pajtás utcán is. Május 27-én Alsójózsán, a Kertekalja utcában is megkezdték az ottani III. ütem kivitelezésének előkészítését.

Az Új Főnix Terv – közlekedési programja kiemelten kezeli Debrecen úthálózatának egységes fejlesztését – melynek részeként a Kertségi Program kiemelt fontosságú eleme a új utcák aszfaltozása. Ily módon nem csak a nagy forgalmú utakra koncentrál a városvezetés, hanem azokra a kisebb utcákra is, amelyek egy-egy helyi közösség számára fontosak.

– A Kertekalja utca az itt élők kezdeményezésére 2006-ban jött létre. Az önkormányzat segítette a közösséget a szervezési, hatósági feladatokban, és ígéretet tett arra, hogy segít az itt lakóknak a közvilágítás, a felszíni vízelvezetés kiépítésében, valamint az útépítésben. Most értünk oda, hogy mindez teljes egészében meg tud valósulni, s ezzel több mint 60 családnak tudunk segíteni. Ez az utcanyitás példaértékű és egy jó gyakorlat Debrecenben. Az itt lakók  áldozatot is vállaltak azért, hogy mindez így legyen, hiszen telkeikből – a kertek végéből – leadták az utca nyitásához szükséges részt, valamint az utca két végén kisajátításra is szükség volt, melynek költségét szintén az ingatlanok tulajdonosai adták össze – mondta el Balázs Ákos önkormányzati képviselő a munkálatokról szóló, 2019. június 4-én a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

A Kertekalja utcában az önkormányzat az elmúlt három évben jelentős szakaszon, két ütemben építette ki a csapadékvíz-elvezetést, látta el aszfaltburkolattal az utcát, s emellett kiépítették a közvilágítást is. A jelenleg még földutas, az Alsójózsai utcához csatlakozó 355 méteres szakaszon először zárt csapadékvíz-elvezető rendszer épül közműkiváltással együtt, azt követően indulnak az útépítési munkák – 4,5 méter szélességben történik majd az aszfaltozás. Az utcában kétirányú lakó-pihenő övezeti forgalmi rend lesz.

A kivitelezés teljes időtartama mintegy két és fél hónap, tehát a beruházás várhatóan augusztus első felében befejeződik. A bekerülési költség bruttó 53.986.792 forint, amit az önkormányzat saját forrásból biztosít. A kivitelezést a D-Profil Kft. végzi.

A debreceni városvezetés és a Fidesz-KDNP frakció az idei költségvetés összeállításakor jelentős forrást, összesen 930 millió forintot különített el lakossági kezdeményezésre induló útépítésekre. A város közgyűlésének 2016-ban hozott döntése szerint az önkormányzat nem kér anyagi hozzájárulást a debreceniektől az útépítés költségeihez. Így nem az dönti el az útépítések helyszínét, hogy az ott élők milyen önerőt tudnak vállalni, hanem egységes és ütemezett koncepció alapján halad az úthálózat fejlesztése.

A lakossági kezdeményezésre indult útépítési program keretében jelenleg további 17 utcában áll előkészítés alatt a beruházás, így többek között a Cimbalom, a Kadarcs, a Síp, a Lant, a Dob, a Nádsíp és a Gohér utcában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.