A Momentum mellett kampányolt Debrecenben Szél Bernadett

Helyi hírek

A Momentum Ifjúsági szervezetének, a TizenX meghívására Debrecenben járt Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő és Donáth Anna Júlia, a Momentum Mozgalom alelnöke, hogy a nők politikában betöltött szerepéről és annak helyzetéről beszélgessenek.

Szél Bernadett 2012 óta országgyűlési képviselő, Donáth Anna egy éve a Momentum alelnöke. Bár nem ugyanannyi időt töltöttek a politikában, a tapasztalataik hasonlók.

Egyenlőtlenségről beszélhetünk, apró, semmitmondó megoldási javaslatokról, de a létező problémát nem tárjuk fel, nincs megoldás. Bár vannak szabályok arra vonatkozóan, hogy egyenlő jogok illetik a nőket, ez a valóságban nincs így.

“Az előrejutás lehetőségét, a bónuszokat inkább a férfiak kapják, mert megbízható munkaerőt képeztek, nem várandósak, nem maradtak otthon a gyermekkel és ha beteg a gyermek, akkor sem tipikusan ők vigyáznak rá.“

Pedig az egyenjogúság nem csak a nők helyzetéről szól, hanem például arról, hogy egy férfi, családapaként mennyiben tud részt venni a gyermekei nevelésében teljes értékű családapaként mennyire tud jelen lenni. Látszódik már a hajlandóság a változtatásra, a mostani generációnál elkezdődött valami, de ahogy Donáth Anna fogalmazott:

“A legnagyobb probléma a társadalmi mentalitással van, ami nagyon lassan változik, generációk kellene hozzá … Folyamatosan jönnek a pofonok, ahol úgy érezzük, hogy négyszer annyit kell teljesítenünk, mint egy férfinak, megerősítés kell a fiatal nők felé, hogy merjenek belekezdeni.”

Kevés megerősítés éri a nőket a politikában, inkább tekintenek rájuk úgy, mint akik eleve bukásra vannak ítélve, pedig pont a negatív diszkrimináció miatt tűrik jobban a kudarcokat, miközben naponta találkoznak azzal, hogy ők nem alkalmasak a politikai pályára. Ezért is példaértékű a Momentum kiállása, akik tehetséges fiatal női politikusokat választottak az EP lista élére Dr. Cseh Katalin és Donáth Anna Júlia személyében.

A magyar politikában Európai szinten is sokkal nagyobb a férfiak aránya és ez komoly nézőpontbeli különbségeket eredményez.

“A nők a női élet nagy problémáit egy nőtől akarják megkérdezni és ha vissza akarjuk adni a politikát az embereknek és normális párbeszédet akarunk, akkor gondoskodnunk kell róla, hogy egymásra találjanak valamilyen módon az egyik nemet érintő problémák.”

– mondta el Szél Bernadett.

Nők ne azért kerüljenek bármilyen pozícióba a politikában, mert egy esetleges női kvóta lehetővé teszi ezt számukra, hanem mert jók abban, amit csinálnak, mert tudják képviselni a választókat. A kvóta erre egy esetleges eszköz, de abban mindkét politikus egyetértett, hogy a tehetséggondozásra, a példamutatásra van szükség ahhoz, hogy minél több nő merjen szerepet vállalni a politikában. Mert a probléma nem a tehetség, az akarat hiánya, hanem a rendszer elnyomása, a rossz berögződés. Olyan tettekre van szükség, ami megmutatja, hogy lehet másként is csinálni. Beszélni kell az egyenlőtlenségekről, az elnyomásról, a tabukról. Például a metoo mozgalom jelentőségét abban is látják, hogy olyan témát hozott a közbeszédbe, amiről korábban nem beszéltünk. Csak így lehet változást elérni. Nem szabad csendben maradni, a konfliktusokat fel kell vállalni. Szél Bernadett és Donáth Anna hangsúlyozta, hogy

a politikában is úgy érhető el változás, ha megmutatjuk, hogy nem lehet szó nélkül hagyni hátrányos megkülönböztetést.

Az esemény végén megkérdeztük Mándi Lászlót, a Momentum helyi elnökét terveikről.  Érdeklődésünkre elmondta, hogy jelenleg helyben is az európai parlamenti választásokra koncentrálnak, május 26-a után azonban már az önkormányzati választások felé fordulnak és hamarosan bemutatják a debreceni programjukat, amely megoldási javaslattal él a városban is tapasztalható lakhatási válság kapcsán.

Kiemelten foglalkoznak emellett a Nagyerdő és az Erdőspuszták védelmével, ahol súlyos probléma a régóta csökkenő talajvízszint, amelyet a szakemberek már évtizedekkel ezelőtt észleltek és hoztak is rá megoldási javaslatot. A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) már 1976-ban előmozdította a CIVAQUA-projektet a talajvíz szintje helyreállítása céljából, ami aztán évről évre a politikai döntéshozókon bukott el forráshiányra hivatkozva, miközben mindig ígéretet tettek rá, hogy mihamarabb lépni fognak. A problémáról a korábbiakban mi is beszámoltunk, itt, itt és itt.

A program további részleteiről később ígért tájékoztatást a sajtónak.

A vasárnapi EP választás kampányhajrájában Debrecenben a Momentum helyi tagjai a város számos pontjára települnek ki, így bárki felteheti nekik a kérdéseket közvetlenül is, illetve Dr. Cseh Katalin, a Momentum listavezetője szombaton a Cívisvárosban zárja kampányturnéját.

A Facebook esemény itt érhető el.