Indul a 28. Festum Varadinum Nagyváradon

Helyi hírek

A nagyváradi Festum Varadinum színes forgatagából idén is kiveszi részét Debrecen. Egyre intenzívebb az együttműködés a két város kulturális intézményei között.

Immár 28. alkalommal rendezik meg a Festum Varadinumot, a nagyváradi, illetve az erdélyi magyar közösség legnagyobb múltra visszatekintő kulturális eseménysorozatát 2019. május 5. és 18. között.

A közel öt évtizednyi szünet után – a település püspöki székhellyé emelésének 900., valamint az ezt megcselekvő László király szentté avatásának 800. évfordulóján –, 1992-ben felújított rendezvénysorozat idei két hete alatt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a magyar történelmi egyházak, kulturális intézmények, civil és ifjúsági szervezetek, iskolák rendkívül széles körű együttműködésének köszönhetően – az elő- és utórendezvényekkel együtt – közel százötven esemény, illetve program közül választhatnak az érdeklődők.

Az idei eseménysorozat 2019. május 2-án Nagyváradon rendezett beharangozó sajtótájékoztatóján Koncsek Vadnai Zita, a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte: ez a rendezvénysorozat arra hivatott, hogy összefogja a magyarságot, minden korosztályban erősítse az összetartozás tudatát. Idén nagy hangsúlyt helyeznek a fiatalok bevonására, hiszen ők azok, akik a jövőben tovább éltetehetik a Festum Varadinumot. Az eseménysorozatra természetesen határon innenről és túlról is mindenkit várnak, hiszen a programok között mindenki találhat érdeklődésének megfelelőt.

A Festum Varadinum nem csupán Nagyváradé, hiszen az eseményekből – elsősorban a két város kulturális intézményeinek együttműködése révén – Debrecen is kiveszi a részét. Azt is mondhatjuk, hogy a két város, mint testvérváros együttműködésének folyamatos erősödése egyidős magával az ünnepségsorozattal is, sőt, ez az együtt munkálkodás az utóbbi esztendőkben egyre intenzívebbé vált – fogalmazott az idei esemény beharangozóján Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális ügyekért felelős alpolgármestere.

Az együttműködés néhány példája: Szent László évében, 2017-ben a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség hívogatta a debreceni utazási kiállítás látogatóit a Szent László-napokra, melynek megnyitóján Debrecen polgármestere is részt vett.  2017 májusában Debrecen volt a XXVI. Festum Varadinum díszvendége. Az eseménysorozat zárónapján együttműködési szerződést írt alá Nagyvárad és Debrecen hét-hét kulturális intézménye. 2018. május 9-én közösen ünnepeltük, hogy 175 évvel ezelőtt jelent meg Debrecen első magyar nyelvű újságja, a „Debre¬¬czen-Nagyváradi Értesítő”. A következő napon, május 10-én a kulturális kapocs megerősítéseként újabb két-két kulturális intézmény kötött az előző évihez hasonló tartalmú együttműködési megállapodást. Ebben az évben pedig közösen emlékezett a 100 esztendeje elhunyt Ady Endrére Debrecen és Nagyvárad, mivel mindkét város jelentős szerepet játszott a magyar irodalom egyik legnagyobb költőjének életében. Azt pedig talán már említeni sem kell, hogy a Debreceni Virágkarnevál virágkocsijai több mint egy évtizede vendégeskednek augusztus 20. táján Nagyváradon, valamint utóbb már Bihardiószegen is, mely településsel szintén egyre intenzívebb Debrecen kapcsolata.

A 2019-es Festum Varadinum keretében május 5-én Debrecen, a szabadság őrvárosa címmel az 1849-es magyar függetlenségi nyilatkozat kiadásának 170. évfordulója alkalmából alkotott táncjáték kerül színpadra Nagyváradon a Csokonai Színház, a Debreceni Népi Együttes és a Hajdú Táncegyüttes együttműködésében. Május 7-től három héten át lesz látogatható Kiemelés címmel a 27. Debreceni Tavaszi Tárlat díjazottjainak közös kiállítása a Körösvidéki Múzeumban. Aznap este pedig a Csokonai Színház vendégjátékának keretében Molnár Ferenc Játék a kastélyban című színművét láthatják az érdeklődők a Szigligeti Színházban. Május 14-én a Magyar komédia olasz módra című, bábokra és zenére komponált előadást a Nagyváradi Állami Filharmóniában prezentálja Balassi Bálint Szép magyar komédia című műve és Claudio Monteverdi madrigáljai alapján a Vojtina Bábszínház és a Kodály Kórus Debrecen. Végül május 15-én a Kodály Kórus Debrecen lép a közönség elé Ennivaló muzsika című műsorával a Lórántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumi termében. A kórus a zeneirodalom gasztronómiához kapcsolódó műveiből válogatott.

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar Megyei Szervezetének ügyvezető elnöke a programokról részletesebben szólva többek közt elmondta, hogy az idei fesztivál jelmondata – Mi vagyunk a grund! – annak jegyében is fogalmazódott, hogy A Pál utcai fiúk című musical nagyszabású nagyváradi, szabadtéri ősbemutatójára készülnek. Idén a Festum Varadinum része több, önállóan is jelentős, sokszínű fesztivál: egy színházi, egy film-, egy diákfesztivál., valamint egy három napos, könnyűzenei koncertekben bővelkedő majális. Kulturális különlegesség, hogy Festum Varadinum keretében összesen tíz Nagyváradon született magyar nyelvű és egy – a város történetéről szóló – román nyelvű új kötetet mutatnak be. A fesztivál idején kerül nyomdába egy nagyszabású történeti munka, Kormányos László műve, Nagyvárad krónikája, amit a debreceni Alföldi Nyomdában nyomtatnak. Szabó Ödön az említett kötetek kiadásának támogatásáért a sajtótájékoztató keretében külön is köszönetet mondott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek. Péter I. Zoltán háromkötetes Ady-monográfiája is várhatóan hamarosan megjelenik. 75 évvel ezelőtt a Nagyváradi Atlétikai Club (NAC) labdarúgó csapata nyerte meg az 1943-44-es magyar bajnokságot, majd az 1948-49-es szezonban romániai bajnok is lett. A világon ez volt az első csapat, amely két ország bajnoka is volt. A magyar bajnokság megnyerésének háromnegyed évszázados évfordulója alkalmából több ificsapat – köztük a DVSC fiataljai – részvételével rendeznek focitornát. Szabó Ödön Debrecennek is külön megköszönte, hogy a két város közötti kulturális együttműködés erős és tartalmas.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.