Korrupció

Felfüggesztett börtönre ítéltek egy jemeni orvost Pécsen

Helyi hírek Ország

Két év – öt évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélt jogerősen a Pécsi Járásbíróság egy jemeni orvost, akit csaknem 180 millió forintos sikkasztással vádolt az ügyészség.

A Pécsi Törvényszék szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a keddi előkészítő ülésen a bíróság jóváhagyta a vádlott és a Pécsi Járás Ügyészség között a bűnösség beismerésére és annak következményeire vonatkozóan létrejött egyezséget.

A férfit így különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztásért és folytatólagosan elkövetett, számvitel rendjének megsértéséért ítélték el. Mellékbüntetésként hétmillió forintos pénzbüntetést szabtak ki vele szemben.
A törvényszék közölte: a jemeni férfi egy egészségügyi szolgáltató társaság vezetőjeként – 2009 és 2012 között – az ország több pontján, összesen 21 helyszínen, infrahang egészségügyi kezelési központot működtetett érszűkületes betegek ellátására, ahol a “vádlott által bevezetett és ellenőrzött elszámolási, bevétel- és költségnyilvántartási szisztémát alkalmazták”.

A rendelőkben a bejegyzett páciensek kezeléséből származó bevételek csak egy részéről állítottak ki számlát, a fennmaradó további bevételeket eltitkolták – írták.

Az így elvont bevétel több mint 178 millió forint volt, amelyet a vádlott a társaság vagyonából jogtalanul eltulajdonított, valamint a társaság pénzügyi helyzetének áttekintését, ellenőrzését is meghiúsította – áll a kommünikében.