Debrecenben járt az észt nagykövet, fontos témákat érintett az alpolgármesterrel

Helyi hírek

Kristi Karelsohnt, az Észt Köztársaság budapesti nagykövetét Komolay Szabolcs alpolgármester fogadta 2019. március 18-án, Debrecenben. A tárgyaláson Komolay Szabolcs felvázolta a gazdaságfejlesztés és a munkahelyteremtés debreceni modelljét. Kristi Karelsohn úgy értékelte, hogy Debrecenben világcégek fektettek be az elmúlt években, ezért arra fog javaslatot tenni, hogy az észt vállalatok Budapest mellett Debrecennel is működjenek együtt a gazdasági kapcsolatok fejlesztése terén.

A találkozón az észt diplomata felvetette, hogy hazája és Debrecen fűzzék szorosabbra a kulturális kapcsolatokat. Kristi Karelsohn emlékeztetett: A Debreceni Egyetemen már működik finnugor altanszék és az észt nyelvet is oktatják, a napokban pedig észt filmhetet tartanak a városban.

Mindez jó alap arra, hogy még több közös kulturális rendezvényt tartsanak a jövőben. Komolay Szabolcs alpolgármester a többi között a Debreceni Virágkarnevált és a Campus Fesztivált ajánlotta a további kulturális együttműködés lehetőségeként, amit a Nagykövet Asszony örömmel fogadott.

A találkozón elhangzott: a magyar és az észt nép történelmében közös vonás, hogy mindkét nemzet elszenvedte a szovjet típusú kommunista diktatúrát, a rendszerváltás óta azonban komoly fejlődésen ment keresztül mindkét ország.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.