Megütötte a tanárnőt, majd földharcot vívott vele egy 17 éves böszörményi diák – enyhítő körülményt is figyelembe vett a bíróság

Helyi hírek Ország

A Hajdúböszörményi Járásbíróság február 26-án hirdetett határozatot annak a fiatalkorú vádlottnak az ügyében, aki egy helyi, speciális gyógypedagógiai iskolában bántalmazta tanárát. A bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettében, ezért őt halmazati büntetésként 1 év  fiatalkorúak fogházában végrehajtandó szabadságvesztésre, 2 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztve ítélte, továbbá mellé pártfogó felügyeletet is elrendelt.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a 17 éves fiatalkorú a 2017/2018-as tanévben egy speciális hajdúböszörményi gyógypedagógiai és készségfejlesztő iskola 8. osztályos bentlakásos tanulója volt.

A bűncselekmény napján 2018. április 5-én 12 óra 45 perc körül a sértett az osztályába tartózkodó tanulókat sorakoztatta az iskola előterében, amely során észrevette, hogy az egyik diák – aki nem az osztályához tartozik – a gyerekek között járkál, akiket azzal ijesztget, hogy egy nála lévő rajzszöggel megszúrja őket. A vádlott megzavarta a sorakozást és veszélyeztette a tanulók testi épségét is, ezért a tanárnő rendre utasította őt és felszólította, hogy adja át a rajzszeget.

A fiatalkorú a felszólításnak nem tett eleget,

tiszteletlen hangnemben beszélt a tanárnővel, akit ököllel fejen is akart ütni. A tanárnő az ütést karjával elhárította, majd ezután a vádlott ököllel a sértett halántékát megütötte, a haját megragadta és a padlóra rántotta. A tanárnő ráesett a vádlottra, akit – a további erőszakos magatartást megakadályozandó – lefogott, majd az iskola portása és egy másik pedagógus odasietetett, felsegítették őket, a portás pedig a lakásotthonba kísérte a diákot.

Az eset során személyi sérülés nem történt.  

Dr. Lugosi Tímea bíró a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott a bűncselekményt próbaidő alatt követte el. Korábban a bíróság szintén közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette, valamint testi sértés vétsége miatt ítélte el és bocsátotta próbára a fiatalkorút. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott beismerő vallomást tett, beszámítási képessége közepes fokban korlátozott, valamint a sértettől bocsánatot kért, amit a tanárnő elfogadott.

Az ítélet jogerős, azt az ügyész, a vádlott, a védője és a törvényes képviselője is tudomásul vette.