Ágazati együttműködést jelentettek be Debrecenben az üzleti szolgáltató központok

Helyi hírek Ország

Egyéves születésnapját ünnepelte a Debrecen Business Service Centers (Üzleti Szolgáltató Központok) Kerekasztal, az összefogás évfordulóját pedig egy együttműködési megállapodás aláírásával erősítették a résztvevő cégek képviselői 2019. február 20-án a Forest Offices Debrecen irodaházban.

Papp László, Debrecen város polgármestere kiemelte, hogy több üzleti elemzés számol be jelentős gazdasági átrendeződésről és már külön kategóriaként említik Debrecent. A polgármester hozzátette, hogy az ide települő vállalatok egy befektetésbarát üzleti környezettel rendelkező, sok lábon álló városba érkeznek, amely az ország új gazdasági centruma. Az önkormányzat célja, hogy fenntartsa és erősítse a sokszínűséget, amely a mezőgazdaság, élelmiszeripar, járműipar, elektronikai ipar és az egyre hangsúlyosabban jelen lévő üzleti szolgáltató szektor révén valósul meg. A cívisváros az eddigiekhez hasonlóan továbbra is proaktív és meghatározó szerepet kíván betölteni a gazdaságfejlesztésben. Papp László polgármester azt is bejelentette, hogy az ünnepség helyszínének, a Forest Offices Debrecen irodaház egyik első bérlője a BMW Group lesz.

Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője a Kerekasztal képviseletében hangsúlyozta, hogy a Debrecen Business Service Centers egy fontos piaci rést tölt be. Ma a munkáltatók versenyeznek egymással a tehetséges, jól képzett és nyelveket beszélő munkavállalókért. Az üzleti szolgáltató szektorok magas hozzáadott értéket képviselő tudást nyújtanak, melyben kulcs szerepet tölt be a habitus és a szakismeret is az elengedhetetlen nyelvismeret mellett. A szakember elmondta, hogy a diákokat minél előbb meg kell szólítani és vonzó tanulmányi útvonalat biztosítani számukra. Az ügyvezető reméli, hogy még több hasonló gondolkodású nagyvállalat csatlakozik majd a jövőben a jelenleg 7 céget tömörítő Kerekasztalhoz.

Csatár Péter a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának stratégiai és gazdasági dékánhelyettese örömét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a Kerekasztallal meglévő és egyre erősödő szakmai együttműködés révén egy igazi „win-win” helyzet jött létre. Ennek eredményeként az egyetemi képzés során hatékonyabban tudják megszólítani a hallgatókat, akik már az oktatás során kapcsolatba kerülhetnek a munkaerőpiac szereplőivel. Az oktatók és a hallgatók is pozitívan fogadták a BSC Kerekasztal kezdeményezéseit a gyakorlatorientált oktatás és tanagyag képzésbe történő beépítése kapcsán. Továbbá elhangzott, hogy az egyetem fontos célja a jelenlegi jó gyakorlatok megtartása és a Kerekasztallal meglévő, gyümölcsöző együttműködés erősítése.

Az együttműködési megállapodást aláíró cégek:

  • BT (British Telecommunications)
  • CloudAgents
  • Diehl Aviation Hungary Kft.
  • Flowserve Hungary Services Kft.
  • IT Services Hungary Kft.
  • NI Hungary Kft.
  • transcosmos Kft.