Szirénázó mentő elé vágtatott egy ló Egyek közelében

Helyi hírek Ország

A Debreceni Járásbíróság 2019. január 30-án ítéletet hirdetett annak a férfinak az ügyében, aki 2016 novemberében etetés közben egy nem megfelelően rögzített lovat őrizetlenül hagyott, az állat kifutott az istállóból, amely során nekivágtatott egy mentőautónak.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében, ezért őt 30 nap elzárásra ítélte. A bíróság határozata jogerős, azt az ügyész, a vádlott, a védője és a törvényes képviselője is tudomásul vették.

A bíróság által megállapított tényállás szerint D. I. alkalmanként mezőgazdasági munkavállalóként dolgozott egy őstermelőnél, akinek tanyáján bálázási, állatetetési feladatokat látott el. A tanya a Tiszacsegét Egyekkel összekötő út közelében van, az úttól mintegy 200 méterre helyezkedik el. Az állatállomány 50 bárányból, 8 sertésből és egy lóból állt. Az őstermelő állatai karámban, villanypásztorral védett területen, a ló pedig egy zárt istállóban volt elhelyezve. A vádlott 2016. november 28-án reggel elkezdte az állatok etetését. A ló egy karabinerrel záródó kötőfékkel volt a jászolhoz rögzítve, D. I. azonban a jószág ellátása során leoldotta a kötőfékről, majd úgy ment ki az istállóból, hogy nyitva hagyta az épület bejárati ajtaját. Az őrizetlenül hagyott ló így ki tudott jönni az istállóból. Az állat 8 óra 40 perc körül a tanyához tartozó földterületen és a közeli bekötőúton át kifutott a 3315-ös számú útra, ahol egy megkülönböztető fény és hangjelzést használó mentőautó közlekedett Egyek felől Tiszacsege irányába. A gépjármű éppen előzésben volt, amikor a ló a mentőautó elé vágtatott. Bár a mentőautó vezetője vészfékezett, a balesetet nem tudta elkerülni. Az állat váratlanul, féktávolságon belül jelent meg a jármű előtt, a sofőr megállni már nem tudott, és elütötte a jószágot. A mentőautó sofőrje és mellette ülő utasa 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A ló elpusztult, a járműben pedig jelentős anyagi kár keletkezett.

A baleset időpontjában a vádlott volt megbízva az állat gondozásával, a balesetet gondozási kötelezettségének elmulasztása okozta. D. I. megszegte az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvényt, miszerint az állattartónak kell az állatot biztonságosan elhelyezni, biztosítania kell a szakszerű gondozását, és megakadályozni, hogy elszökhessen.  A vádlott emellett nem tartotta be maradéktalanul az Állat-egészségügyi, illetve a Mezőgazdasági Biztonsági Szabályzatot sem. A rendeletek szerint az állatok tartása sem az állatok, sem az emberek egészségét nem veszélyeztetheti és az állattartónak megfelelő védelemről kell gondoskodnia, hogy baleset ne történhessen.

Dr. Nagy Zsuzsanna bíró súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott gondatlan cselekménye miatt ketten könnyű sérülést szenvedtek, ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott közepes fokú korlátozott beszámítási képességét, a részbeni beismerő vallomását, büntetlen előéletét és a kisebb mértékű időmúlást.