Elindult a Nagysándor-telep fejlesztése – Új út épült a Harsona utcán

Helyi hírek

A Nagysándor-telep területén a csapadékos időben felgyülemlő csapadékvizek kezelése fokozott problémát jelent. Debrecen önkormányzata rendezni kívánja a városrész közterületeinek csapadékvíz-elvezetését, s ehhez kapcsolódva további utcákat kíván leaszfaltozni. A Nagysándor-telepen összesen 905.000.000 Ft értékben elindult a lakóterület csapadékvíz-elvezetési rendszerének fejlesztése az Új Főnix Terv keretében. Az első szakaszban 450.000.000 Ft, a második – jelenleg tervezés alatt álló – szakaszban 455.000.000 Ft értékű beruházás történik – mondta el Széles Diána alpolgármester.

A projekt első szakaszának megvalósításához a város 450.000.000 Ft európai uniós támogatást nyert, melyhez az önkormányzat összesen 20.159.334 Ft önerőt is biztosít. A kiépítendő gerincvezeték teljes hossza 3684 méter, a csatlakozó bekötővezetékek hossza 492 méter. A kivitelezés két ütemben történik: az első ütem a fő gerincvezeték kiépítése a Torockó utca, Harsona utca, Kishegyesi út mentén, melyre a második ütemben kiépítendő vezetékeket csatlakoztatják majd rá. Az első ütemben 1366 méternyi zárt gerincvezeték és 338 méternyi víznyelő bekötőcsatorna épül. A Torockó és a Harsona utcákat és a Kishegyesi út mentét érintő első ütem kivitelezéséhez a munkaterületet 2018. július 18-án adták át a kivitelező számára, s a – szerződés szerinti – befejezés határideje 2019. január 18.

A jelenlegi tervek szerint a második ütemben a Szent Mihály, Síp, Lant, Dob, Cimbalom, Gyulai, Barcaság, Megyer köz, Érmellék, Dévény, Világos, Kadarcs, Kunhalom, Kócsag, Gólyahír utcákban épülne ki a csapadékvíz-elvezetés 2318 méter zárt gerincvezeték és 154 méter víznyelő bekötőcsatorna formájában. A Kadarcs, Síp, Dob, Cimbalom, Lant utcákban a csapadékvíz-elvezetési rendszer kiépítésének befejezését követően – önkormányzati költségvetésből finanszírozva – elindulhatnak az útépítések is – fogalmazott Széles Diána alpolgármester.

A csapadékvíz-elvezetés megoldása lehetővé tette, hogy az eddig burkolatlan Harsona utca a Kishegyesi út kereszteződésétől indulva a Nagy Mihály kertig összesen 300 méter hosszon szilárd burkolatot kapjon 4,5 méter szélességben, egyirányú forgalmi renddel (a Kishegyesi útirányából a Torockó utca felé). Ezen kívül az út mindkét oldalán aszfaltburkolatú járdát is kiépítettek. A 2018 októberében kezdődött kivitelezési munkákat a D-Profil Kft. végezte. A műszaki átadás 2018. december 7-én megtörtént. A kivitelezés költsége: bruttó 52.746.928 Ft volt, melyet az önkormányzat saját forrásból finanszírozott.