Consilium Peritorum – Három „érem” is Debrecenbe került

Helyi hírek

A Debreceni Törvényszék illetékességi területén idén kinevezett bírák, titkárok és fogalmazók is részt vettek az Országos Bírósági Hivatal által rendezett Consilium Peritorumon.

A résztvevőket dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke köszöntötte, aki hangsúlyozta, hogy a magyar bírósági szervezet kiemelt figyelmet fordít az új generációra. A 2019-es képzési program komplex formában foglakozik a fogalmazók, bírósági titkárok és bírák képzésével. A fiatalok a tudományos munka területén és nemzetközi szinten is kipróbálhatják magukat.

Az OBH elnöke és dr. Darák Péter, a Kúria elnöke a 165, idén kinevezett bíró részére emléklapot adott át. Hajdú-Bihar megyéből dr. Elek László, dr. Cogoi Márk, dr. Pituk Emese, dr. Csilek Árpád, Moskovicsné dr. Tőkés Mónika, dr. Kálmánczi Antal János bírák vehették át az emléklapot. A Debreceni Törvényszék elnöke dr. Kahler Ilona Márta is elkísérte a rendezvényre az ifjú bírákat, amelynek keretében megrendezték a Mailáth György Tudományos Pályázat eredményhirdető ünnepségét.

 

Címvédés a tudományos pályázaton

Mailáth György Tudományos Pályázatot immár ötödik alkalommal, minden évben egy-egy meghatározott mottó köré szervezik. 2018-ban ezek a változás és az állandóság a bíróságokon, illetve a 21. század kihívásai voltak.

Idén négy szekcióban 58 pályázó 66 dolgozatot adott be a pályázati felhívásra. A legnépszerűbb témák közé tartozott a kártalanítás, a teljesítménymenedzsment és a panasznap intézményének megújítása: az Ügyfélsegítő elindítása.

A tavalyi évhez hasonlóan a Debreceni Törvényszék ismét három díjat hozott el, amely egy remek eredmény annak tükrében, hogy idén is magas színvonalú pályaművek születtek.

A bírósági igazgatási szekció témakörben a képzeletbeli dobogó legfelső fokára állhatott fel dr. Boda Zoltán bírósági titkár: Teljesítménymenedzsment és munkateher mérés a bíróságokon témában. Vezetői kompetenciák témában dr. Baji Dóra Antónia bíró: „Vezetői gének” című pályázati anyaga második lett, míg a büntető jogi szekcióban első helyen végzett dr. Bagossy Mária bírósági fogalmazó: Kártalanítás az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatt témában.