Okos zebra Debrecenben

Újabb „okos zebrákat” telepítettek Debrecenben

Helyi hírek

A Bolyai – Cívis – Jerikó utcák csomópontjában aszfaltba épített LED-es fényforrások védik a zebrán átkelő gyalogosokat. A Csapókertben pedig két veszélyes csomópontba került sárga villogó fény.

Az Új Főnix Terv közlekedésfejlesztési programja kiemelt figyelmet fordít a gyalogosok biztonságos közlekedésére. Ennek érdekében az elmúlt két évben 5 átkelőnél építettünk úgynevezett okos zebrát. A fejlesztéseket folytattuk és egy újabb helyszínen épült ki speciális biztonsági rendszer.

– Az Újkert és azon belül a Bolyai utca környékén nagyon sokan közlekednek autóval és gyalogosan, ezért szorgalmaztam, hogy ebben a csomópontban létesüljön egy újabb okos zebra – fogalmazott a sajtótájékoztatón Korbeák György, a városrész önkormányzati képviselője.

A gyalogátkelőhely járdakapcsolatainál fotocellás oszlopokat helyeztünk ki, amelyek érzékelik, ha gyalogos közelít a zebrához. Ekkor működésbe hozzák a burkolatba épített LED elemeket. Az izzók villogó fényjelzést adnak a gépjárművezetőknek, így könnyebb észlelni, hogy gyalogosok szeretnének átkelni az úton.

– Hasonló zebra működik az István úton is, ahol a beüzemelése óta egyetlen, gyalogosokat érintő baleset sem történt. Azt reméljük, hogy ebben a csomópontban is sokkal biztonságosabbá válik a közlekedés – mondta Korbeák György.

Az intelligens zebra teljes mértékben önkormányzati forrásból, mintegy 2 millió forint összegből létesült.

A fenti helyszínen túl az Ótemető utcán (a Debreceni Egyetem Műszaki Karánál), illetve a Huszár Gál utca – Kincseshegy utcai gyalogátkelőnél is telepítettünk a gyalogosok biztonságos átkelését segítő berendezéseket. Azok fentitől eltérő elven működnek. Ezek a zebrához érkező gyalogos radaros érzékelése után a közeledő járművezetők részére figyelmeztető, a gyalogátkelő táblába elhelyezett sárga villogó jelzést adnak, ezzel hívva fel a figyelmet az átkelési szándékra.

A két intelligens gyalogátkelő szintén önkormányzati forrásból, összesen mintegy 1,5 millió forint összegből létesült.

Debrecenben az elmúlt években 5 helyen létesült intelligens gyalogátkelőhely:

• az István úton a Tőzsér utcánál (hasonló zebra, mint itt),

• a Budai Nagy Antal u. – Kurucz utca kereszteződésében,

• a Nagyerdei körúton a Csanak József utca csatlakozásánál,

• a Mátyás Király út – Jánosi út kereszteződésében,

• az Epreskert utcán a Lovász utca csatlakozásánál.

A szakemberek abban bíznak, hogy ezek a beruházások biztonságosabbá teszik a közlekedést mind a gyalogosok, mind az autósok számára.

Fotók: Miskolczi János