Csalók a vádpadon – az egyik vádlottnak enyhítették a büntetését

Helyi hírek Ország
A Debreceni Ítélőtábla ma az ügyben fellebbezéssel érintett vádlottak közül V. r. vádlott szabadságvesztés büntetését 2 évre enyhítette. Megállapította, hogy II.r. vádlott visszaeső, VI. r. vádlott különös visszaeső. Az ítélőtábla egyebekben helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét. Az ítélet jogerős.

Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék 2017 júliusában különösen nagy kárt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen, számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekményekkel elkövetett csalás bűntettében mondott ki bűnösnek 6 vádlottat, akik 2009 és 2012 között több tucat nemzetközi fuvar szállítmányát saját raktáraikba irányították, ezzel 355 millió forint kárt okozva a megrendelőknek. A törvényszék a vádlottakat 3 és fél év – 5 év közötti fegyházbüntetésre ítélte, illetve 4-5 évre eltiltotta őket a közügyek gyakorlásától is. Az ügy VI.r. vádlottja, L. A., aki az 1990-es évek magyarországi szervezett bűnözésének közismert alakja volt, 5 év fegyházbüntetést kapott. A vádlottaknál a törvényszék fejenként 6,4 millió forint vagyonelkobzást is elrendelt. A bíróság két vádlottat 5 évre kiutasított Magyarország területéről. Az ítélet értelmében a vádlottak nem bocsáthatóak feltételes szabadlábra. Az ítélet ellen az ügyész téves minősítés miatt I.-VI. r. vádlottak terhére súlyosításért fellebbezett. A vádlottak többsége azt kéri, hogy mentsék fel a bűnszervezeti minősítés alól, illetve enyhítésért fellebbezett. A bíróság által megállapított tényállás szerint a bűnszervezet az interneten, fuvarszervező cégek szállítmányaira jelentkezett be fővállalkozóként.
A cégnyilvántartásban legálisan működő cégként jelentek meg, de a fuvarozáshoz megfelelő eszközzel nem rendelkeztek. A megbízások megszerzését követően, azokat továbbították olyan jóhiszemű alvállalkozóknak, akiknek megvolt a szállítási infrastruktúrájuk. A megrendelőknek megadták az alvállalkozók szállítójárműveinek forgalmi rendszámát, az alvállalkozók a felrakodás helyén megjelentek és az árut fel is rakodták. A felrakodás előtt egyes esetekben hamisított szállítási okmányt küldtek az alvállalkozónak, amelyre lerakási helyként már a bűnszervezet által bérelt raktárt írták. Más esetekben a felrakodást követően a bűnszervezet tagjai által megbízott személyeket küldtek a felrakodás helyére, akik a sofőröket a fővállalkozó cég nevében tájékoztatták arról, hogy a lerakodási hely megváltozott, az áru így ismét a bűnszervezet raktáraiba került. Arra is volt példa, hogy az általuk igénybe vett alvállalkozót, vagy a sofőrt menet közben tájékoztatták arról, hogy megváltozott a lerakodás helye. A bűnszervezet tagjai álnéven a megbízott képviselőjének, vagy a sofőrnek adták ki magukat, és a megrendelőknek telefonon hamis információkat adtak a szállítmányok aktuális helyzetéről, pozíciójáról. Sz. Z. Zs. Romániában embereket szervezett be cégek alapításához, F. I. L. A-t sofőrként szállította az országon belül és kívül, a két romániai vádlott pedig informatikai ismereteivel erősítette a társaságot. L. A. teljes körűen irányította az alárendeltségében működő további vádlottakat.
A vádlottak hazai és nemzetközi szinten is nagynevű társaságokat károsítottak meg: több ismert édességgyártót, élelmiszeripari céget, gyógyszergyártót, és tisztítószer gyártót. A bűnszervezet budapesti raktárában rakodtak le például 24 millió forint értékű, 22 tonna márkás csokoládét, amelyet Belgiumból Ausztriába kellett volna szállítani. Nyírbátorból Ausztria és Bécs helyett 14.508 eurónyi súrolószer szintén csak Budapestig jutott. 20.800 kg fagyasztott kukorica Nyírlugosról és Debrecenből, Belgium helyett szintén a fővárosig ment. Ugyanígy „nyoma veszett” 20.236 kg ecetes asztali tormának, 46 raklapnyi, összesen 6.491 kg gyógyszernek, 51 raklapnyi, 66 millió forint értékű márkás kozmetikai terméknek, és 57 milliós CNC élhajlító berendezéseknek is. Szintén nem ért oda a szállítási címre 35 ezer eurónyi vaj, 5 millió forint értékű kötegelt vaslemez, 100 ezer eurónyi gumiabroncs, 22 ezer euró értékű vascső, 24 tonna papírtekercs és 372 db légkondicionáló berendezés sem. A bűnszervezet összesen több mint 355 millió forint kárt okozott, amelyből mintegy 84 millió forint kár térült meg.